Korábban már írtunk róla, hogy a gin világszerte egyre népszerűbb ital, s hogy egyre több különböző ízesítése létezik. Legyen az csalán, sütemény vagy éppen tea – a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a meglepő ízkombinációk.

Fotó: idesh.net

Az angliai Craft Gin Club – egy előfizetéses szolgáltatás kézműves és prémium ginek kedvelői számára – 3200 fős kutatást végzett nemrég, hogy kiderítse, mely ízek érdeklik leginkább a vásárlókat.

Ezek voltak a legnépszerűbb ízek:

  1. Sós karamella – 31%
  2. Csalán – 16%
  3. Karácsonyi puding – 15%
  4. Yorkshire tea – 9%
  5. Trüffel – 8%
  6. Banános csokoládé – 6%
  7. Keksz – 3%

Néhány vadabb íz is felmerült az ötletek között, mint a gyömbér, az Earl Grey tea és a chili.

Fotó: Heather Christo

Egyre több lepárlóban használnak meglehetősen szokatlan aromákat és alapanyagokat a gin ízesítéséhez. A múlt hónapban például a híres dél-londoni gourmet-piac, a Borough Market társult az East London Liquor Companyval, és készítettek egy különleges karakterű gint édesköménnyel, zsályával és babérlevéllel ízesítve.

Az utóbbi idők talán legbizarrabb ötlete a Lingfield Park lóversenyre készült gin volt, melyhez nemcsak a birtokon termett növényeket, de egyenesen a lóversenypálya gyepét is felhasználták, a porcelánpalackba töltött (természetesen limitált mennyiségben készült) gint pedig a verseny győztese kapta trófea helyett.

Ahogy a lepárlók egyre kísérletezőbbekké válnak, egyre merészebb receptekkel és technológiákkal dolgoznak, úgy követik őket a fogyasztók is. A klasszikus gin tonik is egyre többféle variációban létezik már.

Fotó: Bon Appetit

Ami pedig a körítést illeti, a hagyományos citrom, lime és uborka már nem uralják a kategóriát. A válaszadók közel 40 százaléka grapefruittal issza a gint, kevesebb, és több mint 90 százalékuk folyamatosan kísérletezik kevéssé kézenfekvő kombinációkkal, például rebarbarával vagy szederrel.

Forrás: The Drinks Business