VinCE Magazin

Százszoros borJanuár 22-én volt Vince-nap, ami nemcsak magazinunk névnapja, de a borásznaptárakban is fontos dátum. A hagyomány szerint ugyanis befolyásolja a szüretet a Vince-napi időjárás. Ha ezen a napon van csapadék, bőséges lesz a termés, viszont, ha az idő száraz, a pince üres marad. A legfontosabb pedig, hogy ilyenkor sok bort igyunk a jó termés érdekében!

Fotó: One Big Photo

Szent Vincét elsősorban Franciaországban tartották számon a szőlészek védőszentjeként, de később más keresztény bortermelő országokban is ismertté vált, például Elzászban, Dél-Németországban és Ausztriában. Térségünkben a XI. században terjedt el kultusza. Máig sok nyelven használatos a mondás: „Ha megcsordul a Vince, tele lesz a pince”. Ebben valószínűleg szerepet játszott nevének népies etimológiája: Vin-Cent annyit jelent, százszoros bor.

A legelterjedtebb Vince-napi hagyományok a szőlővesszők és a szőlőültetvény megáldása, valamint az úgynevezett „Vince-vessző”, amelynek állapotából megjósolható az őszi termés minősége. A néphagyomány szerint január 22-én vesszőket kell metszeni a szőlőből, majd vízbe állítani és várni, hogy kihajtanak-e. A szőlővesszőkön található rügyek mennyiségéből következtethetünk arra, bőséges lesz-e a termés.

Mindez szerepet játszott annak idején a VinCE Magazin névválasztásában is. Magazinunk hónapról-hónapra izgalmas témákkal készül a borkedvelő olvasók számára, weboldalunk pedig igyekszünk hétről-hétre nyomon követni a borvilág aktuálisan legfontosabb történéseit. A boron keresztül nézzük a világot, s nem tudunk betelni a borral. Ahogy a latin bölcsesség mondaná: Nomen est omen.

Tags:

Comments are closed.