VinCE Magazin

Tequila környezettudatosanA Mexikói Nemzeti Egyetem diákjai lisztet készítenek az agávé maradékából, hogy így csökkentsék a tequilagyártás által okozott hatalmas mértékű környezetszennyezést és a termelt hulladék mennyiségét.

Fotó: The Drinks Business

A projektet – melynek neve Mayahuel – két biológiahallgató találta ki, akiknek hosszú távon az a célja, hogy fogyasztható élelmiszer készüljön majd az általuk előállított lisztből, például kenyér, pizza és sütemények – bár előbb gyűjteniük kell a projekt teljes megvalósítására.

Mexikóban, a tequilaipar 1 732 000 tonna szemetet termel évente, éppen ezért nagyon fontos a diákok munkája. A tequila előállítása során eltávolítják a leveleket az agávéról, hogy csak a törzse maradjon meg, vagyis az úgynevezett piña, amelyet felvágnak, és kemencébe tesznek, hogy a keményítő cukorrá alakuljon. Ezután kifacsarják, és az így nyert folyadékot fermentálják és desztillálják, hogy tequila és mezcal készüljön belőle.

A felesleget – amelyben rengeteg cukor és tápanyag van – gyakran elégetik a gyártók, ezáltal nagy mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki.

A Mayahuel csapat ezt akarja megakadályozni, valamint az is a céljuk, hogy tápanyagban és rostokban gazdag lisztet állítsanak elő, amely az egészségre is jótékony hatással lehet, ráadásul gluténmentes.

Fontos megjegyeznünk, hogy az újrahasznosítás a bortermelésben is a környezettudatosság egy lehetséges formája. Ennek megfelelően egyre több helyen kaphatók például boroshordóból készült kisebb-nagyobb kiegészítők, akár karkötő, szemüvegkeret vagy csokornyakkendő is. A szőlőmag hasznosításval itthon is több pincészet foglalkozik, Villányban például Gere Attila Pincészete és a a Bock Pince is – a Bock szőlőmagüzeméről magazinunk augusztusi számában írtunk részletesen. A szőlőmag emberi szervezetre kifejtett kedvező hatását először Nobel-díjas tudósunk, Dr. Szentgyörgyi Albert írta le 1936-ban. A szőlő emellett – a benne rejlő értékes ásványi anyagoknak és vitaminoknak köszönhetően – a kozmetikában is kedvelt alapanyag, táplálja, hamvasítja az arc és a nyak bőrét.

Forrás: The Drinks Business

Tags:

Comments are closed.