A február a fergeteges ízekről szól: bortesztünk során Magyarországon is kapható portugál tételeket kóstoltunk, whiskytesztünkön pedig a boroshordóban érlelt whiskyk különlegességeire koncentráltunk. Szabó Edit Bősz Adrián pincészetében járt, Erős Zoltán pedig Kaliforniában. És aki semmiképp nem maradhatott ki legújabb számunkból: Balla Géza, az év borásza!

A Főnix újra szárnyal

A portói erősített bor nem is olyan régen divatjamúltnak számított, mára azonban látványosan magára talált. Jancis Robinson Master of Wine e tendencia hátterét és jövőképét is feltérképezte.

A portóin innen és túl

Magyarországon kapható portugál borokat teszteltünk, persze a főszereplő most is a Douro völgyéből származó portói lett, mely boldogító ízeivel gyógyír bármilyen rosszkedvre! Portugália másik híres édesbora, a madeira is kihagyhatatlan kulináris csemege, annyi ízzel, hogy felsorolni is nehéz.

Bor és whisky találkozása

A whisky a Brit-szigetekről kiindulva szépen lassan meghódította a világot. Először az Atlanti-óceán túlpartján jelent meg, majd később Ázsiában – főként Japánban – is népszerűvé vált, és ma már világszerte számos országban találunk lepárlókat. Tesztünkön a whiskyvilág egy izgalmas szeletét vizsgáltuk: arra voltunk kíváncsiak, vajon a boroshordók használata milyen jegyekkel gazdagíthatja a whiskyket.

Pincelátogatás Bősz Adriánnál

Bősz Adrián 14 éves korában, nagyapja biztatására készítette el az első borát. A parányi Bátai Pincében megszületett olaszrizling aztán még évekig gyűjtötte az aranyérmeket a helyi borversenyen, készítője mégsem a borász pályát választotta. Először nem. Aztán visszahúzta a szíve, és most már nemcsak saját birtokának fejlesztésén munkálkodik, de tavaly óta a Szekszárdi Hegyközségi Tanács elnöki teendőit is ellátja.

Kalifornia nem álom

Az Egyesült Államok délnyugati része csupa olyan adottsággal rendelkezik, ami vonzó lehet a turisták számára. Vannak hatalmas hegyei, csodaszép völgyei, több mint ezer kilométernyi óceánpartja, misztikus sivatagjai, izgalmas városai, s nem utolsósorban világhírű borok is készülnek itt.

A VinCE Magazin februári száma már kapható az újságárusoknál.