VinCE Magazin

A portóin innen és túlAhogy a külföldiek számára a magyar bor a tokaji, úgy a portugál a portói. Pedig akárcsak nálunk, úgy a kontinens nyugati csücskén is készülnek friss fehérek, gyümölcsös vagy épp testes vörösek az izgalmas helyi fajtákból. Februárban Magyarországon kapható portugál borokat teszteltek szakértőink, s bár a főszereplő most is a Douro völgyéből származó portói lett, az egyéb fajták sem maradtak el a kóstolósorból.

A teszt során egyik tétel sem kapott 5 csillagot, 4 csillagos, vagyis 16 pont fölötti, kiváló bor azonban akadt bőven. A teszt után szakértőink szélsőségesen ellentétes véleményeket fogalmaztak meg, s talán a szigorú pontozás is annak köszönhető, hogy kevés dologban értettek egyet.

Nagy Sebestyén borszakíró, a Borjour főszerkesztője például úgy fogalmazott: „Összességében csalódás a kóstoló, ezeknél a boroknál jobb a portugál átlag. Hiányoltam az integrált, széles spektrumú borokat, melyekből nem lóg ki az alkohol, és a jó szerkezet mellett szép aromákat is mutatnak. Mindannyiunknak tanulnunk kell még ezeket a borokat – különösen az erősített borokat – ha lehet, szebb és jobb példákkal.”

Egészen más véleményen volt azonban Rein Krisztián, a Heinemann Testvérek borkereskedője: „Imádjuk Portugáliát és a boraikat. Az évszázados tradíciók mentén készülő portói borok soha nem okoznak csalódást, ahogy most sem. A madeira borok szenzációsak voltak, bár a hazai piacon nagyon kevés van jelen. A portugál csendes borok méltatlanul kevés figyelmet kapnak itthon. Arra biztatnék mindenkit, hogy legyen bátor, és próbálja ki ezeket a csodálatos fehér- és vörösborokat, nem okoznak majd csalódást!”

Most bemutatjuk azt az öt kiváló portugál bort, amelyek ilyen ellentétes vélemények ellenére is szépen szerepeltek a teszten, és legalább 17 pontot szereztek.

ROYAL OPORTO 20 YEARS TAWNY PORT REAL COMPANHIA VELHA

Duoro, Portugália, NV, édes erősített vörösbor

Mély borostyánszín; érett, megállapodott, fás, fűszeres, toastos illat tele aszalt gyümölcsökkel (füge, mazsola), mellette dió, gesztenye és mézes jegyek. Érett, megállapodott, mazsolás, fügés intenzív és komplex ízek, remek sav-cukor egyensúly, az utóízben piros bogyós gyümölcsökkel. Gazdag, hosszú és nagyon finom bor!

 

JUSTINO’S MADEIRA 10 YEARS OLD MALMSEY JUSTINO’S

Madeira, Portugália, NV, édes erősített fehérbor

Egészen sötét borostyánszín; komplex, fűszeres illat aszalt gyümölcsökkel (datolya, füge), mellette édes fűszerek, dió, kávé és még egy csöppnyi citrus. Zsíros textúrájú, friss savú, selymes, édes, jó arányokkal bíró finom bor tele ízekkel: karamell, dió, citrusok, karácsonyi sütemény.

 

GRAHAM’S THE TAWNY DÍSZDOBOZBAN GRAHAM’S

Douro, Portugália, NV, édes erősített vörösbor

Borostyánszín; gazdag, hordós, fás, fűszeres és likőrös, jó intenzitású, komplex illat, melyben egyszerre vannak jelen a piros bogyós gyümölcsök, az aszalványok (szilva, füge) és a diós, mazsolás karakter is. Sima, selymes textúrájú, integrált, jól elkészített, finom bor gazdag aromákkal és szép hosszúsággal.

 

ROMANEIRA 10 YEAR OLD TAWNY PORT QUINTA DA ROMANEIRA

Douro, Portugália, NV, édes erősített vörösbor

Gránátvörös szín barnás árnyalattal; likőrös, karamellás, aszalt gyümölcsös, konyakos meggyre, csokoládés bonbonra emlékeztető illat, mellette finom keleti fűszerek. Fás, komplex, összetett bor finom savval, aszalt gyümölcsös, diós ízekkel. Szépen kiegyensúlyozott, remek ízvilág hosszú fűszeres utóízzel.

 

SANTOS DA CASA RESERVA SANTOS & SEIXO

Alentejo, Portugália, 2015 Száraz Vörösbor

Sötét rubin- és bíborszín keveréke; buja mediterrán illat, rumos diós, csokoládés, meggyes. Telt, szépen strukturált bor fás és intenzív, érett, gyümölcsös ízekkel – áfonya, szeder, szilva és étcsokoládé. Komoly beltartalom, emelkedett alkohol, érett, integrált tannin, jó savak és szép, hosszú lecsengés.

 

A tesztelt tételek teljes listája a VinCE Magazin februári számában olvasható.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.