VinCE Magazin

Lisszabonból, szeretettelPorcukorfelhő, vaníliakrémes kosárkák, sózott tőkehallal töltött krokettek. A mesés és még annál is édesebb Portugália megérkezett Budapest szívébe. Rattner Réka a Lisboa Pastry&Bakery megnyitóján járt.

A multikulti Gozsdu udvarban már eddig is bőven volt választék a nemzetek konyháiból, február elején pedig új náció finomságaival bővült a választék: portugál ízek és vendégszeretet várja a mediterrán életérzés és a pastel de nata szerelmeseit. A pezsgő udvar egyik csendesebb sarkában talált otthonra a kávézó és pékség, amely fő terméke az ellenállhatatlan vaníliapudingos kosárka (pastel de nata), de emellett egyszerűbb sütemények és a nemzetközi – főleg a francia – cukrászművészet remekeit is megtalálhatjuk a kínálatban.

Az egyik tulajdonos, Joao Marques elmesélte, hogy a kávézó ötlete akkor jutott az eszébe, amikor egy elragadó üdülővárosból, Cascaisból tartott hazafelé, és meglátta az előtte haladó kisteherautó oldalán díszelgő pékség márkajelzését. Arra a kérdésre pedig, hogy a pékséget miért Budapesten hozta létre, elmondta, hogy Magyarországon, de még a fővárosban sincs autentikus portugál vendéglátóhely. Ezt az űrt szerette volna kitölteni, ezáltal is népszerűsítve a portugál (gasztro)kultúrát, amiben a budapesti portugál nagykövetség is örömmel segédkezik.

A szakmai vezetés a szintén tulajdonostárs Daniel Sousa pék feladata, aki a kenyereket hagyományos eljárással, vagyis kovásszal és hosszú kelesztéssel készíti. Találunk a kínálatban gyökérkenyeret, de a közönségkedvenc várhatóan a nagymamakenyér lesz nedves belsejével és ropogós, rusztikus külsejével. A különlegességekre fogékony látogatóknak sem kell majd üres kézzel távozniuk, a magvas-spenótos kenyér és a sáfránnyal, füstölt sonkával és parmezánnal ízesített veknik sokaknál azonnali elcsábuláshoz vezethetnek.

A pékség eredetiségét mi sem bizonyítja jobban, mint az ott dolgozó hat portugál munkatárs, köztük a mindig mosolygó Rita, akivel minden vendég úgy érezheti magát, mintha ő lenne az egyetlen az üzletben. Joao tervei közé tartozik, hogy további kávézókat nyisson városszerte, aminek bizonyosan sok városlakó örülne.

Tags: , , ,

Comments are closed.