Nagy Sándor hódításait megidéző borok, a Sotheby’s árverések titkai és egy óceánt átszelő videós mesterkurzus – csak néhány momentum a legismertebb és legszínvonalasabb magyar boros rendezvény elmúlt 9 évéből. Egy hónap múlva immár tizedik alkalommal várjuk a szakmai látogatókat és borkedvelőket a VinCE Budapest Wine Show-n.

Mérföldkövek: 9 év fénypontjai és nagyszerű borok a VinCE Budapest történetének minden évéből / Fotó: Hirling Bálint

Ma már tradíciónak számít, hogy a boros szakma és a borkedvelők a VinCE Budapest Wine Show-n gyűlnek össze minden évben, hogy megismerjék a borvilág újdonságait és érdekességeit, megkóstolják a hazai és nemzetközi csúcsborokat és kapcsolatokat építsenek. 2010-ben szervezték meg először az eseményt, sikerét pedig mi sem bizonyítja jobban, mint hogy idén már a 10. VinCE Budapest várja látogatóit április 25-27. között a Várkert Bazárban.

Visszatekintés: a VinCE Budapest története számokban / Fotó: Hirling Bálint

Negyedmillió üveg bor és párlat

A VinCE Budapest az elmúlt 9 évben összesen csaknem 43.000 vendéget vonzott, és mintegy 200 mesterkurzuson 156 millió forint értékű bort és párlatot kóstolhattak meg a rendezvény résztvevői. Adatgyűjtésünkből az is kiderült, hogy eddig közel 1.500 kiállító 250.000 tételét kóstolhatták végig a vendégek, ami fejenként több mint 5 üveg bort vagy párlatot jelent.

Csúcsborok itthon és külföldön

Fontosnak tartjuk, hogy a külföldi elismert előadók és tételek mellett a hazai szakemberek és a magyar borok is kiemelt szerepet kapjanak a rendezvényen. Ennek keretében az idei mesterkurzusokon lehetőség lesz 10 éves magyar csúcsborok kóstolására, fókuszba kerülnek a legjobb hazai dűlők, ízlelhetünk Villányi REDy-t és a Villányi Franc-t, és az ismét hódító gin hazai vonatkozására is fény derül.

Akiket idén már 10. alkalommal üdvözölhetünk kiállítóink körében: Kovács Nimród (Kovács Nimród Winery), Hámory Zsófia és Katona Dániel (Sauska), Krenner Csaba (Bock Pincészet) / Fotó: Hirling Bálint

Természetesen a külföldi különlegességek sem maradnak el: a #10yearchallenge jegyében hat neves champagne ház tíz éve palackba került, a 2008-as szüreti évjáratból származó tételeivel is találkozhatnak a mesterkurzus vendégei, illetve az Óvilág és az Újvilági ikonikus vörös cuvéeit is alaposabban megismerheti, aki ellátogat a 10. VinCE Budapestre. A világ vezető családi pincészeteitől válogatott tételek közül az Antinori és a Symington képviselője személyesen mutatja be a kiváló toszkán és portói borokat, s a vendégek virtuális kirándulást tehetnek Franciaországba és Spanyolországba is.

Fotó: Hirling Bálint

Ikonikus pillanatok, különleges történetek

Az elmúlt 9 év legemlékezetesebb pillanatai közé tartozott, amikor Nagy Sándor hódításainak útját kísérhették végig a résztvevők az egyes történelmi borvidékek borain keresztül, illetve megkóstolhatták azon szőlőfajta borát, amelyet a szőlőgenetikusok szerint Jézus osztott meg tanítványaival az utolsó vacsorán.

A múltidézés mellett a jelen technológiai újdonságai is teret kaptak az elmúlt években, például amikor a közönség bevonásával iPad-ek segítségével választottuk ki a kóstolt borok legjobbikát.

A VinCE szakmai tudásmegosztása nem ismer határokat: 2012-ben a mesterkurzus résztvevői virtuálisan együtt kóstolhattak a New Yorkból videókapcsolaton keresztül bejelentkező világhírű szakértővel, és az elmúlt években több mint 800 meghívott külföldi szakmai vendég számára biztosítottuk a magyar borok még alaposabb megismerését.

Ahogyan eddig, idén is a legjobb borokkal és szakemberekkel várjuk a rendezvény vendégeit. Találkozunk egy hónap múlva a Várkert Bazárban!

További in információ a rendezvényről itt, jegyek pedig itt érhetők el.