A nemzetközi nőnap minden évben tökéletes alkalom arra, hogy – ha kis időre is – reflektorfénybe emeljük azokat a nőket, akik saját szakterületükön nagy eredményeket értek el, és akik folyamatosan jól teljesítenek. Mi most azoknak a nőkre fókuszálunk, akik az utóbbi időben magazinunk Borászportré című rovatában szerepeltek.

 

Debreczeni Mónika / Fotó: Acsai Miklós

Debreczeni Mónika, a 25 éves Vylyan Pincészet irányítója

„Közgazdász vagyok, gyorsan átláttam a folyamatokat, megértettem, hogy amibe belekezdtünk, nem szokványos beruházás. Három és fél hektárnyi portugieserültetvénnyel indultunk, ma 110 hektárról szüretelünk. Az természetes, hogy egy vállalkozás fejlődik, de a szőlőbirtokkal egy kicsit más a helyzet, itt az ember 30–40 évre tervez előre, és ha már az ültetvényszerkezet adott, évekig nem tudsz változtatni. A férjemben valahogy megvolt a jövőbe látás képessége, nagyon jó érzékkel hozta meg a döntéseket, én pedig igyekeztem felnőni a feladathoz: megszereztem Londonban a nemzetközi borakadémikusi diplomát, és felvérteztem magam minden szükséges tudással, hogy a kereskedelem és a nemzetközi kapcsolatok terén segíthessem a pincészetet.”

 

 

Bodor Nóra / Fotó: Acsai Miklós

Bodor Nóra, a 300 hektár fölötti családi birtok, a Nyilas Pincészet hivatalos munkatársa

„Pályaválasztáskor még nem volt egyértelmű, hogy én is bekapcsolódom a Nyilas Pincészet életébe: közgazdasági tanulmányaimmal párhuzamosan a Corvinus szőlész-borász képzését is elvégeztem, mert egyre inkább érdekelt a téma, de a családom részéről nem volt erre semmiféle nyomás. Azt viszont tudtam, hogy multicégnél nem szeretnék dolgozni, és a szakmai gyakorlatok után egyre inkább úgy éreztem, hogy nekem is itt lenne a helyem.”

 

 

 

 

Takács-Barta Anna / Fotó: Móricz-Sabján Simon

Takács-Barta Anna, a Nagygombos Borászat borásza

„Nagygombos 2009-ben került édesapámhoz és a testvéréhez: egészen júliusig bogyótermelésre készültünk, hiszen senki nem tudta, hogy ki és hogyan kezelje a területet. Aztán jött az ötlet, hogy én úgyis akkor kapom kézhez a papírt, amivel dolgozhatok borászként, és elvileg tudom, hogy mit csinálok… Egy francia tanácsadóval és egy régi kollégával szűk három hónapunk volt, hogy termést korlátozzunk és előkészítsük a szüretet. Nagyon nehéz volt, de borzasztó jól sikerült: az első tételünket, a rozét szinte egyszerre vette meg a svéd állam.”

 

 

 

 

Matolcsy Sára / Fotó: Acsai Miklós

Matolcsy Sára, az Etyeki Kúria munkatársa

„Mindent magunk, a saját kezünkkel csináltunk, amikor idekerültem. Az első borászunk alapozta meg az Etyeki Kúria hírnevét, ám nem tartott arra érdemesnek, hogy a műhelytitkokba beavasson, úgyhogy folyamatosan jegyzeteltem, figyeltem, szállítottam a derítőlapokat és a permetszert, magam mentem el az oltványokért, és tanultam meg, hogy hogyan kell őket beviaszolni – közben pedig adminisztráltam, pályázatot írtam, traktort vásároltam.”

 

 

 

 

A tavalyi sikeres rendezvény után Magyarország női borászai március 8-án újra összejönnek a Sofitel Budapest Chain Bridge-ben, a Chercher la Femme rendezvényen, hogy közös borkóstolón mutassák be legújabb boraikat egymásnak, és a borszerető közönségnek. Az első ilyen esemény megszervezéséhez Szabó Edit Gyengébb? Nem! című könyve adta az apropót. Az idei kóstolón 32 borász kínálja majd a borait, hozzájuk illő ételekről pedig Alain Losbar, a Sofitel konyhafőnöke és csapata gondoskodik.  A programot két mesterkurzus, egy bor-sajt, és egy bor-csokoládé kóstoló is színesíti. A borkóstoló valamennyi borász résztvevője lemond aznapi honoráriumáról, és azt a budapesti székhelyű Anyaoltalmazó Alapítvány számára ajánlja fel.