Mindenkinek vannak olyan ivós történetei, amelyek elgondolkodtatnak vagy megnevettetnek esetleg elborzasztanak, vagy egyszerűen csak hihetetlenek. A történelem is feljegyzett ilyen legendákat, csak a megfelelő helyeken kell keresni őket.

Fotó: PBS

 Kleopátra gyöngykoktélja

A népszerű legenda szerint Egyiptom királynője, Kleopátra fogadást kötött szeretőjével, Marcus Antoniussal, melynek az volt a tétje, el tud-e költeni tízmillió sestersiust egyetlen étkezés alkalmával. Kleopátra hozatott egy pohár ecetet, majd kivette az egyik füléből a gyöngyfülbevalóját, és beledobta a pohárba. Amikor a gyöngy feloldódott, egy húzásra kiitta az ecetet, vagy ha úgy tetszik, a világ legdrágább koktélját. Marcus Antonius elvesztette a fogadást.

Akár igaz a legenda, akár nem, a tudomány azóta is kutatja, fel lehet-e oldani gyöngyöt ecetben ilyen rövid idő alatt, azaz el lehet-e készíteni Kleopátra gyöngykoktélját. A Montclairi Állami Egyetem kutatója, Prudence Jones kísérletet végzett, mely során egy ötkarátos gyöngyöt dobott az egyszerű, szupermarketben kapható ecetbe. Jones arra jutott, hogy egyetlen darab egygrammos gyöngy oldódásához egy-másfél nap szükséges. Azonban, ha előtte összezúzzuk a gyöngyöt, vagy felmelegítjük az ecetet, valamivel gyorsabb lesz a reakció.

Fotó: Lords of the Drinks

A csacsirészeg filozófus

Krüszipposz görög filozófus az időszámításunk előtti harmadik században élt, a sztoicizmus egyik legfontosabb képviselője volt, a kozmikus determinizmus és az emberi szabadság kapcsolatát kutató iskolát vezette. Ironikus, hogy nem az etikához és filozófiához való hozzájárulásáért emlékezünk rá: a halálával írta be magát a történelemkönyvekbe.
Krüszipposz ugyanis meghalt a nevetéstől, miután leitatta a szamarát, és figyelte, hogyan próbál a részeg csacsi fügét enni.

A kínai költő meséje

Li Paj kínai költő az időszámításunk előtti nyolcadik században élt és alkotott, a Tang dinasztia idejében. Élete során több mint 900 verset írt az életéről, a társadalomról, a császári dinasztia szellemiségéről. Egyes versei ma is a tananyag részét képezik a kínai oktatásban.

A legenda szerint Li Paj, aki igencsak szerette a likőrt, nem keveset ivott egy este, mielőtt hajóra szállt. Mámoros részegségében megpróbálta megcsókolni a hold tükörképét, így beleszédült a vízbe és megfulladt. Ironikus, hogy egyik leghíresebb versének éppen ezt a címet adta: „Egyedül inni a Hold alatt”.

Fotó: SupChina

A zöld tündér

A világ összes itala közül talán az abszint a legbűvösebb. Ez a szeszes ital kicsit több mint száz éve még illegális volt: ugyanis a zöld tündér több fájdalmat okozott, mint boldogságot.

Pszichoaktív és hallucinogén tulajdonságai miatt hamar népszerűvé vált az abszint a bohémek körében. Azonban 1915-ben betiltották az Egyesült Államokban és Európa nagy részén is, beleértve Franciaországot, Hollandiát, Belgiumot, Svájcot és az Osztrák-Magyar Monarchiát. Az abszintot övező erkölcsi hisztéria nem ismert határokat: számos szörnyű bűncselekményért az italt vádolták. Például egy férfi 1905-ben meggyilkolta a terhes feleségét és két gyermekét beabszintozva. Ugyan kiderült, hogy az abszint mellé hét pohár bort, hat pohár konyakot és egy pohárka brandy-s kávét is fogyasztott, ráadásul valószínűleg mentális zavarai voltak, mégis az egész rémtettet az abszint számlájára írta a közvélekedés.

 

Forrás: the drinks business