VinCE Magazin

Patikatisztaság a címkéken isMárciusi számunk chardonnay- és újdonságtesztjén remekül szerepelt a Villa Tolnay egy-egy bora, ami nem nagy meglepetés azoknak, akik figyelemmel kísérik az immár 15 éve indult pincészet működését, a tesztet lapozva azonban feltűnhet, hogy a palackok új ruhát kaptak.

 

TENGER CUVÉE

VILLA TOLNAY, BADACSONY, MAGYARORSZÁG, 2017

SZÁRAZ FEHÉRBOR

Közepesen intenzív sárga szín. Érett és jó intenzitású, fejlődő bor csonthéjasokkal és egy kis fás jelleggel. Ízben telt, krémes textúrájú, érett fehér gyümölcsökben gazdag és intenzív ízvilágú bor barackos, körtés ízekkel.

(chardonnay, zöld veltelini, rajnai rizling, olaszrizling)

**** 16,7 PONT

 

 

PANORÁMA CHARDONNAY

VILLA TOLNAY, BADACSONY, MAGYARORSZÁG, 2017

SZÁRAZ FEHÉRBOR

Közepesen mély citromsárga szín, intenzív illat sok fával, vajas pattogatott kukoricával, pörkölt mogyoróval, majd a háttérben trópusi gyümölcsökkel. Jó savak, széles korty, nagyobb test. Ízét is a vajasság uralja, pici kesernyével, de mégis komplex, ízes bor jó hosszúsággal, mi ételek mellé ajánlanánk.

**** 16,07 PONT

 

 

 

A pincészetet 2004-ben alapította Philipp Oser a Badacsonyi borvidék egyik talán kevesebb figyelmet kapó tanúhegyén, a Csobáncon. Négy évvel később csatlakozott hozzá Nagy László, és immár több mint egy évtizede együtt alakítják a pincészet borait, amelynek stílusát úgy határozzák meg: az új pannon borstílus.

Már a pincészet nevét is olvashatjuk úgy, mintha a borász, a tulajdonos háttérbe vonulna, és a termőhely szépségét akarná előtérbe állítani, hiszen a birtokon áll Tolnay Klári egykori nyaralója, mely a Csobánc időtlen békéjét jeleníti meg. Az új címkék is ezt a törekvést fejezik ki, hiszen a leghangsúlyosabb elem rajtuk a Csobáncz felirat (még ha ezt a borvidéki szabályok miatt csak a régies írásmóddal tudták is használni). Az új címkéken változatlanul szerepel a Villa Tolnay címere, amely a hegy lábánál található Gyulakeszi falu címerének és a birtok kezdőbetűinek felhasználásával készült több mint egy évtizede. Philipp Oser elmondta, ahogy a címke egyszerűségével, fekete-fehér letisztultságával a borstílusukat szeretnék megjeleníteni: életteli borokat kívánnak készíteni élénk savtartalommal, alacsonyabb alkoholtartalommal, amelyek elsősorban nem a szőlőfajtát, hanem a vulkanikus működés és a pannon tenger találkozásából született termőhely karakterét szeretnék középpontba állítani.

Egy új elemmel is találkozhatunk a címkéken: a borászatnál a szortimentet egy-, két- és háromcsillagos kategóriákba sorolták aszerint, hogy jó ivású, friss, belépő szintű tétel vagy érlelhető, egyedi bor van a palackban.

Igazán látványos, ahogy a palackok lezárása megváltozott, hiszen mostantól nem alumínium vagy műanyag kapszula kerül az üveg nyakára, hanem folyékony viaszba mártják (a vörösek élénkpiros kapszulát kapnak), és a történelmi viaszpecsétek módjára a címert is belenyomják. A palackok kibontása némi gyakorlatot igényel, de környezetbarát. Egy dologra azonban figyelmeztetnek a pince munkatársai: ha hosszabban szeretnénk érlelni a bort palackban, érdemes rá néhány lyukat ütni, különben a dugón egyáltalán nem jut át oxigén.

Winemakers @the Villa

A címkeváltás nem az egyetlen változás a pincészet életében, hiszen mostanra készült el többfunkciós, összesen 700 négyzetméter alapterületű, nagyrészt a föld alatt kiépített, környezetbarát elvek szerint tervezett épületük, amelyben az acéltartályok, a vörösboros érlelőpince, palackozó üzem, palackos érlelő, raktár, valamint dolgozói szobák és irodák kaptak helyet. A pinceavató ünnepséget április 20-ára tervezik, előtte azonban egy különleges szakmai eseményt is tartanak. A Winemakers @the Villa 2019 első kiadása április 5-én és 6-án lesz, az első napot zártkörű szakmai tudáscserének szentelik hat előadó pincészettel: Bürklin Wolf (Wachenheim, Pfalz, Németország); Odinstal (Wachenheim, Pfalz, Németország); Veyder-Malberg (Spitz, Wachau, Ausztria); Heimann (Szekszárd, Magyarország); Somlói Vándor (Somló, Magyarország) és természetesen a Villa Tolnay (Csobánc-hegy, Magyarország).

A szervezők szándékai szerint ezután minden évben sorra kerülő rendezvény célja a szakmai kapcsolatok mélyítése és a tapasztalatcsere a nyugati-európai csúcsborászok és a Pannon régióban (Szlovákia, Magyarország és Románia) tevékenykedő kollégáik között. Idén olyan témák kerülnek napirendre, mint az organikus és biodinamikus szőlőtermesztés, az időjárási változások hatásai és az alkalmazkodás módjai, illetve hogyan érdemes a jövő borainak stílusát meghatározni.

A második nap, április 6-a a nagyközönség számára is nyitott, a Villa Tolnay újonnan átadott borászati épületében a 15 óráig tartó borbemutatón a részt vevő borászok 4-5 saját tételt mutatnak be.

További információ az esemény oldalán érhető el.

Tags: , , ,

Comments are closed.