VinCE Magazin

Újrafeldolgozás helyett újrahasznosításEgy borosüveget legalább hét alkalommal lehet újrahasznosítani, ezzel pedig jelentős mértékben csökkenthető az előállított palackok száma és a pincészetek ökonómiai lábnyoma. Miért szemetelnénk, ha helyette el is moshatjuk a palackokat, s ráadásul még pénzt is spórolhatunk?

Fotó: Austrian wine

Ausztriából, egészen pontosan Stájerországból indult az a kezdeményezés, amelynek keretében összegyűjtik a használt palackokat a borászatokból, éttermekből, bárokból, hotelekből és áruházakból, majd pedig elviszik őket kimosni, hogy a tisztítás után visszakerülhessenek a palackozószalagra. Ez sokkal energiatakarékosabb eljárás, mint az újrafeldolgozás, amely során 1500°C-on megolvasztják az üvegeket, hogy újakat formázzanak belőlük.

Úttörő stájerek

Stájerország 2011-ben kezdte el újrahasznosítani a jellegzetes stájer palackokat, amelyek magasabbak a standard 750 ml-es palackoknál. Ausztriában jelenleg 60 termelő vesz részt az újrahasznosító projektben, amely regionális szinten működik; kicsi és közepes méretű borászatok bevonásával. Itt, relatíve kis területen cirkulálnak a palackok: a szőlőbirtokok, áruházak, üzletek, éttermek és a palackmosó között. Nagyjából 5-6 millió palackot töltenek meg évente Stájerországban, de arról nem tud pontos információt adni a térség vezetése, hogy mennyi az újratöltött palackok száma.

Az osztrák mintát már többen követni kezdték Európában, például a katalán reWINE program, amely a legutóbbi nagyszabású újrahasznosítással foglalkozó projekt Európában.

Fotó: ilnotiziaro.net

Palackmosás

Stájerországban két nagy palackmosó-állomás van, valamint számos kisebb palackmosó felszerelés a szőlőbirtokokon, és a termelők már az oldható boros címkék használatát is bevezették, hogy könnyebb legyen az újrahasznosítás. Egy óra alatt nagyjából 2500 palackot lehet elmosni, ami elég gyors tempó a kicsi és közepes pincészetek számára.

Környezetbarát és takarékos

Stájerország vezetése szerint a palackok újrahasznosításának költsége – beleértve a szállítást és a mosást – kevesebb mint a fele egy új palack megvásárlásának: 0,45 euró helyett 0,20 euró. Ráadásul a tisztítás csak 0,09kWh (kilowattóra) energiát használ fel, míg egy újonnan előállított palack 1,1kWh energiát. A csomagolás a bortermelés szén-dioxid-kibocsátásának 40 százalékát teszi ki, s ha a borászatok áttérnek a z újrahasznosításra, azzal 30 százalékkal csökkenthetik saját szén-dioxid-kibocsátásukat.

Stájerország bizonyította, hogy az újrafelhasználás – legalábbis regionális szinten – működőképes és csökkenti a kiadásokat. Ugyanakkor ahhoz, hogy mindez Európaszerte elterjedhessen, a szabályozások megreformálására van szükség, mert azok jelenleg az újrafeldolgozást részesítik előnyben.

Forrás: meininger.de

Tags: , ,

Comments are closed.