Minden 1973-ban kezdődött, amikor a Matua Vineyard elültette az első sauvignon blanc tőkéit – azóta Marlborough (és Új-Zéland) neve felkerült a világ bortérképére. Kundermann Gergely írása a világ túlsó felének borairól.

Aotearoán, „a hosszú fehér felhő földjén”, Új-Zélandon járunk. Egyesek csak a világ végének tartják. Keleten a Csendes-óceán, nyugaton a Tasman-tenger mossa partjait. A dátumválasztó vonaltól egy kőhajításnyira, az Antarktisztől 3000 km-re fekszik. Változatos éghajlatát az óceán, a hegyek és a dél felől áradó hideg levegő együttese alakítja. Északon szubtrópusi, délen kontinentális, nyugaton óceáni, keleten mediterrán hatások érik. Egyedi biodiverzitása, geológiája szinte mindenkit ámulatba ejt.

Itt minden egy helyen összpontosul: vulkánok, gejzírek, botanikus kertbe illő növényzet, havas hegycsúcsok, kontinentális esőerdők, gleccserek, fjordok, hullámoktól morajló tengerpartok. Nem hiába mozgatta meg a Gyűrűk ura rendezője, Peter Jackson elméjét ez a csodálatos világ. 

Elsőként a Polinéziából jövő maorik érkeztek a szigetre. A közhiedelemmel ellentétben első európaiként 1642-ben – több mint száz évvel megelőzve Cook kapitányt – a holland Abel Janszoon Tasman pillanthatta meg ezt a földdarabot (akinek nevét az ausztráli Tasmania híres pezsgőháza is őrzi). James Cook nevéhez a feltérképezése és a brit birodalomhoz való csatolása fűződik. Teljes függetlenségét 1947-ben nyerte el, Új-Zéland államfője azonban a mindenkori brit uralkodó maradt.

 

A turisták többsége az északi-szigeti Aucklandbe érkezik, ahonnét néhány nap után délnek fordulnak. Ez idő alatt kipihenik a hosszú út fáradalmait, megkapják az első ingereket, amihez a másfél milliós, szubtrópusi klímájú városnál jobb helyet találni sem lehetne. Csodálatos parkjai, kikötője, az emberek sokszínű kavalkádja, változatos építészeti stílusa egyből magával ragad mindenkit. Akinek még ez sem elegendő, kezdő adrenalin fröccsként bungee jumpinggal mélybe vetheti magát a déli félteke legmagasabb építményéből, a Sky Towerből.

 

A világ legdélebbre fekvő bortermelő országának első tőkéit 200 éve, 1819-ben egy angol misszionárius hozta be Ausztráliából. Azóta a borkészítés hosszú, kacskaringós, zökkenőkkel teli utat járt be. Az igazi lendületet a sauvignon blanc megjelenése adta, erre a fajtára cserélték le a geisenheimi Helmut Becker professzor által erőltetett rizlingszilvánit. Azóta a borkészítés töretlen fejlődésen ment keresztül. Nagy figyelmet szentelnek a környezettudatosságnak, az organikus gazdálkodásnak. A gomba módra szaporodó bioborászatokban az áramot gyakorta szél és nap energiájából nyerik, a fűnyírást s egyben a komposztálást juhok végzik. A modern technológia vívmányait sem mellőzve úttörő szerepet töltöttek be a csavarzárak és a tejiparban használt hűthető-fűthető acéltartályok elterjedésében. Idővel a sauvignon blanc mellett a pinot noir is kitüntetett helyet kapott.

Az Északi-sziget keleti részén fekvő Hawke’s-öbölről elnevezett borvidék az ország legmelegebb, legnaposabb területe. Chardonnay, bordeaux-i blend borai már a nemzetközi sajtót is megihlették. Míg a borászok a merlot-ra esküsznek, addig a legnagyobb meglepetést a fűszeres, feszes testű syrah-k okozták. A chardonnay-k teltek, gyümölcsösek, gyakorta barrique érlelést kívánnak. A borvidék titka a napsütéses órák számában, az óceán hűtő hatásában rejlik. A napsugarak a déli órákban hamar árnyékba tessékelik az embert, míg az óceán felől érkező hűvös esti levegő pulóvert húzat velünk. 

A kóstolás során még pinot noir, szürkebarát, rajnai rizling, sauvignon blanc, malbec fajtákat töltöttek a poharunkba. Két pincészethez: a Yealands Grouphoz tartozó Crossroadshoz és az alig 10 éve alakult Ash Ridge vinotékájába tértünk be. Utóbbiban a ritkaságszámban menő malbec utam legszebb borának bizonyult.

 

Az Északi-sziget alsó csücskében fekvő Wellingtonból a Cook-szoroson át vezet dél felé az út. A gyorsabb repülés helyett a kesze-kusza fjordrendszerbe végződő hajóutat választottuk. Picton kikötőjét elhagyva egyből szőlősorok fogadtak minket. E tőkék már ahhoz a Marlborough régióhoz tartoznak, ahonnét az egész világot lángba hozó, intenzív egreses, spárgás, füves aromájú sauvignon blanc borok származnak. Az ország termőterületének közel felét kitevő borvidék 24 000 hektárján több tucatnyi világhírű pincészet sorakozik. Wither Hills, Villa Maria, Brencot Estate, Matua, Two Rivers, Yealands, Fromm – mely nevek már ismerősen csenghetnek hazánk borfogyasztói körében.

 

A borászok közti viaskodás itt is tetten érhető. Matua vagy Brencot Estaate? Egy biztos, míg Matua ültette el az első sauvignon blanc tőkéket, addig a Brencot Estate Vineyard könyvelhette el az első nemzetközi sikert. Utóbbi meglátogatása már csak a teraszról való egyedi kilátása miatt is ajánlott. Mozija, étterme mellett a sauvignon blanc magas minősége tette fel az i-re a pontot. Licsi, passiógyümölcs, mangó aromáival utam legérdekesebb kóstolt tétele közé sorolom.

A vidék központjától, Blenheimtől alig néhány kilométerre fekvő Villa Mariát hatalmas szortimentje miatt is érdemes felkeresni. Az Északi- és a Déli-szigeten fekvő területeinek 350 hektárján az arneis, albariño, viogner, verdelho ültetvények még világviszonylatban is ínyencségnek számítanak. Az ültetvények 60%-át adó sauvignon blanc mellett a 15%-ot kitevő pinot noir sem mellőzendő. A fajta kedvelőinek a svájci tulajdonú Fromm pincészet az óvilági és az újvilági stílust ötvözésével alkotott egyedit.

A pinot noirok igazi szerelmeseinek a világ legdélibb borvidékére, a hegyekkel körbevett Central Otago kihagyhatatlan úti cél. A Déli-Alpok hegyláncai között meghúzódó hűvösebb, csapadékosabb területeknek sokáig nem jósoltak nagy jövőt, a szőlészek kemény munkájának gyümölcse mégis beérni látszik: mára Burgundia és az amerikai Oregon állam vetélytársai lettek. Érett tanninjaival, szederes, szilvás, meggyes ízvilágával, hosszú érlelési potenciájukkal a central otagói pinot-k meghódították a világot.

Bánatunkra a tervezettel ellentétben az itteni pincelátogatások kimaradtak a programból. Vigasztalásként a régió központjában Queenstown egyik borbárjában mégis belekóstolhattunk az itt készült borok rejtelmeibe. Wakatipu-tó partján fekvő település mégsem a környék borairól, annál inkább az extrém sportjairól vált híressé. A korábbi álmos városka a folyamatosan bővülő, adrenalin határait feszegető sportok hatására pezsgővé vált, ami nyaranta mágnesként vonzza a fiatalságot. Erre járva semmiképpen se hagyjuk ki a világ nyolcadik csodájának tartott Milford Soundot, vagy a hósipkával fedett, gleccserekkel tagolt Aoraki Mount Cook Nemzeti Parkot, hiszen Új-Zéland olyan csoda, amit minden embernek látnia kellene.