VinCE Magazin

Független borászok Londonban (beszámoló)A CEVI márciusban tartott londoni szakmai kóstolóján négy magyar borászat vett részt. Velük beszélgettem a nemzetközi szervezetben való tagságukról, a borászati filozófiájukról, és persze végigkóstoltam a kínálatukat.

A CEVI, a Confederation Européenne des Vignerons Indépendants (European Confederation of Independent Winegrowers), 2002-ben jött létre francia, svájci és portugál tagokkal. Ma 12 tagállama van (a klasszikus európai bortermelő országok mellett például Montenegro, Luxemburg és Svájc is), és kb 12.000 borászat tartozik a szárnyai alá. Ez volt a második alkalom, hogy a szervezet Londonban rendezett kóstolót, hogy megismertessék az angol piacot a kisebb, független borászatok munkájával. Több kiállító megemlítette, hogy sajnos a Brexit körüli bizonytalanság miatt nem volt akkora az érdeklődés, mint várták, de akik eljöttek, azok nagy lelkesedést mutattak a magyar borok iránt.

shutterstock_519821080

Forrás: cevi-eciw.eu

Hogyan definiálható a független bortermelő? Először is, ő végez minden a borral kapcsolatos feladatot, úgy mint a szőlészkedés, a borászkodás, és a borok eladása. A függetlenek csak saját maguk által termelt szőlővel dolgoznak, nem vásárolnak fel, nem adnak el. Fontos szempont a környezet tisztelete és védelme, a biodiverzitás fenntartása, a terroir alapos ismerete. Ahhoz, hogy egy borászat a CEVI tagjává válhasson, a nemzeti tagszervezetbe kell először belépniük. Magyarországon ez a szervezet a Vindependent, ami 2005-ben jött létre a csopaki Jásdi István elnökletével, és jelenleg Wille-Baumkauff Márta (Pendits) az elnöke.

Lássuk a négy kiállító borászatot részletesebben:

Gilvesy (Badacsony, Szent György-hegy)

Forrás: gilvesy.hu

A Kanadából hazatelepült tulajdonossal, Gilvesy Roberttel beszélgettem. Ők tavaly óta tagjai a CEVI-nek, amiben Robert szerint az a legjobb, hogy nagyon színes a paletta a szervezeten belül. Sok a kicsi és közepes borászat, az organikus és biodinamikus termelő. Ilyen társaságban a tradicíóknak és a bor művészetének elkötelezett Gilvesy Pince igazán otthon érezheti magát.

Tizenhét hektáron, vulkanikus talajon termelik a szőlőt, és főleg fehér fajtaboraik készülnek: furmint, olaszrizling, rajnai rizling, mind alap-, mind dűlőborok. A szőlőket bio szabályok szerint termesztik, mert Robert szerint így lehet a lehető legjobb bort készíteni. Robert az alapítója a Volcanic Wines of Pannonia nevű egyesülésnek, ami vulkanikus talajon dolgozó borászokat fog össze a Kárpát-medence térségében. Ami leginkább szembetűnt a kóstolás közben, az a borok szigorú, Robert szavával feszes karaktere volt. A borok karcsúak, csodásan illatosak, magas savtartalommal.

Ajánlom: Tarányi Rajnai Rizling 2017

Ez az elegáns dűlőbor részben spontán, részben irányított tartályos erjesztéssel készült, amit hordós érlelés követett. Lenyűgöz a barackos, tejkaramellás illat. A hagyományos, német és elzászi rizlingektől megszokott jegyeket nem találom, és Robert elmagyarázza, hogy ez a bor jó példája annak, milyen ügyesen alkalmazkodik ez a szőlőfajta a régióhoz, terroirhoz. A Balaton-felvidék vulkanikus talaján egészen más arcot mutat, mint amit egy klasszikus rizlingtől megszoktam.

 

Pendits (Tokaj)

Képtalálat a következőre: „pendits tokaj”

Forrás: csodarabbikutja.hu

Ez a kis családi vállalkozás ma Magyarország első biodinamikus borászata (Orsi ez igaz? Kérlek javítsd ha nem, nem találtam erre adatot a neten), Demeter tanúsítvánnyal rendelkeznek. Nyolc hektáron gazdálkodnak, ezek közül fő büszkeségük a Pendits dűlő Abaújszántón. Érett, komplex borokat készítenek, mert a tulajdonos, Wille-Baumkauff Márta szerint egyre több étterem keresi az ilyen borokat. Márta, a Vindependent mostani elnöke, elmondta, hogy a CEVI lényege egy olyan „brand” létrehozása, aminek a középpontjában a kicsi családi európai borászat áll. Ezek a termelők nem adják el másnak a szőlőjüket, kis mennyiségekkel ám nagy odafigyeléssel dolgoznak. A CEVI tagok célja ennek a felfogásnak a népszerűsítése. „Ha valaki azt mondja, hogy CEVI kóstolóra megy, lehessen tudni, hogy ott nem borgyárak lesznek, hanem kicsi de komoly termelők,” foglalja össze Márta. A Pendits borok fajtaélesztők nélkül, hosszú fahordós érleléssel készülnek.

Ajánlom: Pendits Tokaji Szamorodni 2013

Ahogy ennek a borászatnak az összes többi bora, ez a szamorodni sem a szokásos, jól ismert kaptafára készült. Egyedi ízvilág, amit leginkább a füstös, dohányos jelleg és sós, ásványos utóíz határoz meg. Érett és aszalt gyümölcsök, telt, sűrű szerkezet és élénk savak.

 

Heimann (Szekszárd)

Képtalálat a következőre: „heimann pincészet”

Forrás: heimann.hu

Ifj. Heimann Zoltán borász mesél a családi vállalkozásukról, amit a nagypapa hobbi-célokra vásárolt szőlőjében kezdtek. 1995-ben jöttek ki az első boraik, és a család első borásza Zoltán édesanyja volt, aki levelezőn végezte el a képzést. Zoltán ezzel szemben már Geisenheimben, Montpellierben és Udinében tanulta a szakmát. A 2000-es évek elejétől tagjai a CEVI-nek, ezen kívül benne vannak a Pannon Bormíves Céhben is, ami a magyar prémium borászatokat fogja össze. Szekszárd saját borvidék-szerveztében, a Szekszárdi Borászok Céhében is aktívak. Itt havonta folyik műhelymunka, a borászok vakon kóstolják egymást borait. A céh egyik legfontosabb feladatául a borpalackozás népszerűsítését tűzte ki.

Heimannék 25 hektáron kb. 150.000 palackot termelnek, főleg vörösborokat – kadarka, kékfrankos, ahogy Szekszárdon illik. Korán szüretelnek, és 2018 óta csak spontán erjesztéssel dolgoznak, a hagyományos pied de cuve technikával. Zoltán szerint ezekkel a módszerekkel könnyedebb, filigránabb, jó aromatikájú borokat lehet előállítani, amelyekben megmarad a primőr, gyümölcsös jelleg. A borászat portfóliója most születik újjá, és Zoltán reményei szerint az újabb évjáratok kortársabb, vagányabb, kevésbé klasszikus de a területhez hű borokat hoznak majd. Ezzel az új arculattal a cég elsősorban a borínyenceket szeretné megcélozni.

Ajánlom: Heimann Kadarka 2017

A kadarkáról hosszasan beszélgetünk, mert ez a bor különösen ízlett. Zoltán elmondja, hogy bár lehet ebből a szőlőből alkoholos bort készíteni, számára fontos a korai szüret, hogy maradjon a fürtök között nem teljesen érett – ez fehérboros karaktert ad a bornak. Erre a szőlőfajtára gondosan kell vigyázni, mert nagyon hajlamos a különféle betegségekre. A hordóval is érdemes csínján bánni, mert a fás jegyek között könnyen elillan a Kadarka saját aromája. Szeptember elején szüretelnek, héjon áztatják több mint egy hétig, és egész fürtöket is bennhagynak az erjesztés során. Ezt hat hónap nagy fahordós érlelés követi. A végeredemény egy végtelenül lágy, nagyon puha tanninokkal rendelkező szép bor, füstös de nem agresszíven, savas de nem bántóan.

 

Zsadányi (Tokaj, Tállya)

Zsadányi Pince

Forrás: monarchiaborok.hu

Ez a családi borászat 2002 óta működik, 35 hektáron termelnek. Két fő brandjük van: a TKJ, ami fiatalos, friss alapborokat kínál, és a komolyabb dűlőborok – ezekből évente 5-7 fajta készül. A család egyik legfontosabb feladatának a sokáig elhanyagolt ám kiemelkedő adottságú dűlők rendbehozatalát, az ottani öreg tőkék megmentését tartja. Ezek között akár hetven-, sőt százéves tőkék is vannak. Terveik között szerepel az is, hogy a dűlőborokat fokozatosan biová tegyék.

A CEVI-tagságot azért tartják fontosnak, mert a szervezet segít a magyarországi borászat szabályozásában, és hatást gyakorol a törvénykezésben. Árendás Eszter, a Zsadányi tulajdonosa elmesélte, hogy a CEVI és Vindependent mellett tagjai a Tállya Wines nevű helyi csoportosulásnak is, amihez pillantyilag négy termelő tartozik. A négy borászat közös bort is készít Tállya néven – ebbe mindenki hoz valamit az első osztályú dűlőborai közül, és közösen összeházasítják a csapatbort. Eszter szerint Tállya különleges adottsága a borok magasabb savtartalma, ami a hűvösebb, szelesebb helyi mikroklímának köszönhető. Azt is megtudtam tőle, hogy a tokaji régióban az első osztályba besorolt dűlők közül Tállyán található a legtöbb. Egyszóval érdemes erre az eddig kicsit elfelejtett vidékre odafigyelni – Eszter szavaival élve, Tállya egy bújkáló csoda, ami most ébred Csipkerózsika-álmából.

Ajánlom: Zsadányi Tokaji Hárslevelű 2017

Kizárólag reduktív eljárással készült, azaz hordót nem látott – ennek ellenére ne egy könnyed, gyümölcsös bort képzeljünk el. Sörös, élesztős illatok, nagy intenzitású savak egészülnek ki citrusos gyümölcsös és mézes karakterrel. Ez a hárslevelű lenyűgözően gazdag, komplex íz- és illatvilággal rendelkezik.

 

 

Erdős Ágnes

Tags: , ,

Comments are closed.