VinCE Magazin

Kiterjesztett borvalóságAz okostelefonoknak hála a bor megismerése könnyebb, mint valaha. Azonnal értékelhetjük és megoszthatjuk azt, ami a poharunkban van, tanulhatunk a borról és hirdethetünk is. Íme néhány technikai vívmány, ami elősegítette a borral kapcsolatos tudás demokratizálódását.

QR kódok

Mióta a QR-kódok, a kiskereskedelmi csomagolásokon gyakran megtalálható négyzetbélyegek eljutottak a bor világáig, egyetlen mozdulattal olyan információkhoz és szolgáltatásokhoz juthatunk, amelyeket korábban a gyártó nem tudott elhelyezni a címkén. A kód a potenciális vásárló kíváncsiságának felkeltésére is alkalmas, hiszen sokan eleve telefonnal a kezükben vásárolnak: a polcok előtt nem jön oda hozzánk a termelő, a kereskedő vagy akár egy sommelier, ezzel a módszerrel viszont bárhol utána tudjunk nézni a boroknak. Persze a QR kód mögött többnyire csak pozitív értékelés húzódik, így érdemes lehet több forrásból tájékozódni.

 

AR – kiterjesztett valóság

Egy ausztrál bormárka, a 19 Crimes címkéi bővített valóságot tartalmaznak: egy alkalmazás segítségével a címkéken szereplő egykori ausztrál fegyencek mesélik el történetüket. Ha az okostelefont a kép fölé emeljük, az elítélt arcképe megelevenedve beszél a bűncselekményekről. Az AR jellemzően nem szakmai információkat hordoz, mint a QR kód, ez a technológia inkább a laikusokat célozza meg. A projekt egyébként nagyon sikeresnek bizonyul: a bűncselekmény-címkék megtekintése 153 milliónál jár, és Walking Dead címkékhez is készült már applikáció.

Itthon a Teleki borcsalád dolgozott hasonló projekten: a „Versmondó borcímkék” kampányhoz tartozó palackokat a borfogyasztók a Lara alkalmazás segítségével tudják megszólaltatni. Az üvegen Csuja Imre szó szerint életre kel a címkén és elkezdi szavalni az adott borhoz tartozó verset.

 


Okos dekantáló

A dekantáló (a bor szellőztetésére alkalmas üvegedény) népszerű eszköz a borélmény javítására, az Aveine azonban az első okos dekantáló a piacon. Elég beszkennelni a címkét az alkalmazáson keresztül, és a mesterséges intelligencia azonosítja a palackot: megvizsgálja a szőlőfajtát és az évjáratot, hogy kalibrálja, mennyi időt kell a bornak a dekantálóban töltenie, mielőtt a pohárba kerül.

 

Boros adatbázis appok

A Vivino boros applikáció 12 nyelven elérhető, másfél milliónyi bora között pedig számos magyar tételt is találunk. A címke szkennelése után a Vivino megmutatja az adott bor adatlapát, ahol az ár, az évjárat, a fajtaösszetétel és a borvidék leírásán túl a felhasználók értékesítését is megmutatja, amely fontos információként szolgálhat a vásárlás pillanatában.

A Delectable Wine – Scan & Rate egészen hasonló a Vivinóhoz, hiszen szkenneléssel juthatunk hozzá az információkhoz, azonban az előbbivel ellentétben itt néhány ezer borszakértő értékelései is megtekinthető. Azonban ez az app inkább külföldi borok megismerésére alkalmas: mivel kevesebb felhasználóval rendelkezik, mint a Vivino, magyar borokat alig találunk a listán.

Forrás: Wine Enthusiast és Vinoport

Tags: , ,

Comments are closed.