A 40. Országos Borversenyre a jelentkezéseket 2019. május 10-ig várja a szervező Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) a orszagosborverseny.hu oldalon. A jubileumi borverseny házigazdája a Kunsági Borvidék, a bírálatot május 21–22-én Kecskeméten rendezik.


Az Országos Borverseny nemcsak önálló esemény, hanem egy háromszintű borversenysorozat szakmai csúcsrendezvénye, mely a magyar borok legjavát mutatja be. Az OBV-n való sikeres szereplés bőven túlmutat egy oklevélen, vagy eredménykatalóguson, hiszen a díjazott borászatokat különböző promóciós tevékenységekkel segíti a HNT, a nagy borászatok mellett a kis pincészeteknek is megjelenést biztosítva.

Az Országos Borverseny egy mentorálási szakasz kezdete, hiszen a HNT egész rendezvénysorozatot épített köré, amely a visegrádi országokra fókuszál. Így vett részt számos díjnyertes pincészet 2018-ban és 2019-ben is az International Wine Show Prague-on és a HNT saját szervezésű Hungarian WInes: The Best of B2B szakmai rendezvényen Varsóban.

Ahogy Mészáros Pál, a tavalyi legeredményesebb borászat képviselője elmondta a tájékoztatón, óriási marketingértéke volt a díjnak a fogyasztók és a kereskedők irányában is, sőt a közelebbi országokba irányuló exportra is kihatott. 10–20 százaléknyi emelkedést figyelt meg az értékesítésben, illetve azt is megemlítette, hogy tavaly óta egyre többen jönnek bort kóstolni és megszállni a borászatában és egész Szekszárdon: a díj tehát az egész borvidék hasznára vált.