VinCE Magazin

Most nem lennénk a brit borkereskedők helyébenFáradságos és költséges bürokráciai rémálom szakadhat a brit borászok és kereskedők nyakába a megállapodás nélküli Brexit miatt, miközben abban sem lehetnek biztosak, hogy lesz elég kormányzati tisztviselő az új szabályok ellenőrzésére.

Képtalálat a következőre: „brexit wine”

Forrás: The Olive Press

 

Az Európai Unió területére behozatott borokhoz jogszabály alapján mellékelni kell az úgynevezett VI-1-es formanyomtatványt, amely igazolja, hogy a szállítmány megfelel az EU követelményeinek. Ezzel a problémával eddig nem kellett szembenéznie Nagy-Britanniának, mivel a borai –tagország lévén – szabadon exportálhatók voltak, mostantól azonban a borkereskedők kénytelenek lesznek elkezdeni komolyabban adminisztrálni. Az Egyesült Királyság a Brexitet követően az EU-s borszabályokat fogja duplikálni, ami azt jelenti, hogy a francia Beujolais-nak és az olasz Chiantinak is a már említett formanyomtatvánnyal és laboratóriumi vizsgálatok igazolásával együtt szabad csak beérkeznie az unióból, ha Nagy-Britannia megállapodás nélkül lép ki.

A WSTE (Wine and Spirit Trade Association) szervezet szerint, amely a borkereskedőket képviseli, a felvázolt forgatókönyv évente félmillió kitöltendő VI-1-es formanyomtatványt jelentene az Európából származó borok esetében. A brit bortermelőknek az EU-s exporthoz ezentúl évente mintegy 150 ezer űrlapot kellene kitölteniük. Mindegyik kétoldalas nyomtatványt kézzel kell kitölteni, és a WSTA becslése alapján darabonként körülbelül 20 fontot kellene fizetni a borászoknak az ellenőrzésért – már pedig csak ezzel együtt érvényes az igazolás.

Az EU-ba érkező borszállítmányokat laboratóriumi tesztnek kell alávetni a tényleges és a teljes alkoholtartalom, a teljes extrakttartalom, a citromsav- és a teljes savtartalom, az illékony sav és a kén-dioxid tekintetében. Egy ilyen komplex vizsgálat körülbelül 330 fontba kerül a WSTA adatai alapján. Mindent összevetve a szervezet becslése szerint a vizsgálatok és a papírmunka költsége évi 70 millió fontot jelentene a brit borkereskedőknek.

Ahogy David Gleave, a Liberty Wines nevű londoni székhelyű cég (amely a világ minden tájáról importál borokat) ügyvezető igazgatója azt nyilatkozta a Politicónak: a bürokráciából fakadó költségek valószínűleg a fogyasztót fogják terhelni.

A költségek és a bürokrácia lassulása mellett komoly aggodalomra ad okot, hogy az Egyesült Királyság kormánya egyszerűen nem rendelkezik munkaerővel, amely megvizsgálná az összes VI-1-es formanyomtatványt. A WSTA becslése szerint 12 teljes munkaidőben foglalkoztatott alkalmazottra lenne szükség, hogy feldolgozzák a félmillió extra nyomtatványt.

 

Forrás: Politico

Tags: , , , ,

Comments are closed.