VinCE Magazin

Nespresso Barista Creations a capuccino szerelmeseinekA Nespresso új, Barista Creations kapszulakollekció bemutatóján jártam, és mint buzgó capuccino-fogyasztó, nagy elégedettséggel töltött el, hogy ezúttal kifejezetten tejhez passzoló kapszulákat fejlesztettek ki – mint az a sajtóreggelin kiderült, nem kis kutatómunka után.


A reggeli kezdetén Márkosi Balázs, a Nespresso kávénagykövete megkérdezte tőlünk, hányan vagyunk, akik tejjel fogyasztják a kávét. Szinte mindannyian feltettük a kezünket, ezzel remekül reprezentálva a magyar lakosságot, hiszen, amint Balázs előadásából is kiderült, a magyarok 81 százaléka tejjel issza a kávéját. Furcsa, mert azt gondolnánk, hogy a magyar az erős kávés – kotyogós nemzet, úgy tűnik ,mégis a lágyabb ízeket kedveljük. A világ lakosságára lebontva egyébként ez a szám 67%, tehát három kávéból kettő valamilyen tejszármazék hozzáadásával fogyasztanak egy 2017-es felmérés szerint.

Ebből az alapvetésből indult ki a Nespresso, amikor elvégzett egy (hat éven át tartó) kutatást, 1600 fő bevonásával, akiknek 20 000 capuccinót készített el 122 féle kávéból, 18 termőterületről, hogy megtalálja a tökéletes tejes kávéélményt. Végül három kávéőrlemény nyerte el leginkább a tesztalanyok tetszését, ezekből lett aztán a Barista Creations.

Az első kávé, amit megkóstoltunk, brooklyni ihletésű, és a Chiaro (azaz világos) nevet kapta, ez a Nespresso valaha volt legvilágosabb pörkölésű kávéja. A belőle készített capuccino ízében egyértelműen a tej dominál, pirítós-kekszes-vajas ízélményt ad, nem véletlen, hogy mellé Sándor Tamás gasztronómiai szakértő házi vaját és kézműves kenyeret kaptunk. A vaj és kávé íze tökéletesen összeért.

A második kávét a Melbourne kávékultúrája inspirálta, a Scuro (sötét) nevet viseli. Enyhén pörkölt jegyeket tartalmazó kávé, amely éppen fele-fele arányban engedi érvényesülni a tejet és a kávét a capuccinón belül. A krémesség mellett található benne egy kis kakaós keserűség is. Kardamonos csigát kaptunk hozzá, a kávé és az étel együtt fűszeres, piskótás, kakaós élmény nyújtott.

Végül elénk hozták a Corto névre hallgató kávét, amelyet a spanyolok kultúrája inspirált. Az ízvilágok égövönként változnak, a skandináv országokban világos pörkölésű, savanykás, újhullámos kávét isznak, és ahogy haladunk délre, egyre sötétebb, egyre pörköltebb kávékkal találkozhatunk. A dél-olasz kávénál pedig a spanyol még sokkal intenzívebb: ennek megfelelően karamellizált, intenzív kávéőrlemény a Corto. Kakaós csigát kaptunk hozzá, ami remekül ellensúlyozta a sűrű illatvilágot és a fűszerességet, ami a robusztából és arabicából kikevert őrleményből származott.

Köszönöm az élményt a Nespressónak, a Barista Creations kapszuláit pedig ajánlom mindenkinek, aki (ha csak kevéssel is, de) tejjel issza a kávéját.

Tags: , ,

Comments are closed.