Újabb Champagne-ház tételei lettek Magyarországon is elérhetők: a nagy múltú, s az utóbbi két évtizedben látványos megújuláson átment Deutz champagne-ai érkeztek meg hozzánk.

Vannak champagne-házak, melyek legendáriumában hemzsegnek az abbék, grófok, császárok, cárok, a Deutz viszont azok közé tartozik, amelyek a kezdetektől változatlan elvek alapján, kitartó munkával vívták ki státuszukat. Ez talán nem is meglepő, hiszen a házat a XIX. század közepi nagy alapítási hullám során a német származású William Deutz álmodta meg, aki a Bollinger elismert szakembere volt. Üzlettársával, Pierre-Hubert Geldermann-nal igen komolyan vették, hogy a champagne alapja a legjobb területekről származó szőlő, így kezdettől fogva törekedtek arra, hogy minél jobb saját parcellákat szerezzenek. Ebből nőtt ki a Deutz mai 46 hektáros birtoka, amihez még mintegy 200 hektárról szüretelnek szőlőt velük szoros együttműködésben dolgozó szőlőtermelők területeiről (az összes szőlőterület 75%-a premier cru vagy grand cru).

Új lendület

A Deutzről azt tartják, a legdiszkrétebb a nagy champagne-házak között (évi 2,4 millió palackot értékesítenek), népszerűségét pedig egyértelműen a kiváló alapanyagból nagy gondossággal készült pezsgőkkel érdemelte ki. A Lallier-Deutz család a 80-as években adta el a champagne-házat a Roederert is birtokló csoportnak, de máig kapcsolatban maradtak a Deutz-házzal, s az Ay-ban, a Jeanson utcában álló Deutz házban még mindig az az illúziója támad a látogatónak, hogy egy polgári család nappalijába lépett be vizitelni. A champagne-rajongók, akik jól ismerik a Roederert, nem véletlenül sejthetnek nagy dolgokat a tulajdonosváltás hallatán: a Deutz és a Roederer tradíciói nagyon közel állnak egymáshoz, s az utóbbi évtizedek borászati, szőlészeti befektetései valóban új szintre emelték a Deutz-házat.

 

A pince titkai

A területekre fordított figyelem a pincemunkában is tükröződik: a Deutznél a házasítások elkészítésekor 60 cru terület 150 alapborát használják fel, és körülbelül 1 millió palacknak megfelelő réserve készletük van a korábbi évjáratok boraiból, melyeket a nem évjáratos tételekhez használnak 20-25, sőt bizonyos években akár 40%-os mennyiségben. Az alap champagne-ok is legalább három évet töltenek seprőn érlelődve a ház mészkőbe vájt pincéiben, a presztízscuvée-k akár egy évtizedet is.

A nem évjáratos Brut Classic a három fő fajta azonos arányú házasítása, és a toast-os, élesztős illatok, a frissesség és a citrusosság is remek egyensúlyban van benne. A Deutz titkos fegyvere a Brut Rosé: izgalmas, grapefruitos-ribizlis fanyarságával, selymes textúrájával a Champagne-világbajnokság bíráit is megnyerte, hiszen aranyérmet szerzett a 2018-as versenyen.

A Deutz a fehér és rozé Millésime tételek mellett az évjáratos presztízscuvée-k egészen széles palettáját készíti: kizárólag a legjobb évjáratokból kerül palackba a ház alapítójáról elnevezett William Deutz – a 2007-est kóstolva a nagyon finom buborékszerkezet, az érettség, az éteri frissesség és a hosszúság időtlen élményét adja. A fent említett idilli szépségű ay-i ház szelleme egy különleges tételben is megjelenik: a Deutz ház Ámor-szobráról elnevezett, szintén csak kiemelkedő években készülő Amour de Deutz Blanc de Blancs (100% chardonnay) 2009-es évjárata még egészen friss, kifinomult, légies, kicsit tűzköves illatával elegáns karcsúságával, lendületével igazolja, hogy komoly érési potenciállal bír.

A Deutz champagne-ai akár az egyedi, elegáns palackformáról is felismerhetők. A palackokkal kapcsolatban azonban a háznak még van egy titkos szenvedélye: a 6 literes Matuzsálem palackok iránti rajongás. Honlapjukon érdemes átböngészni a különleges évjáratokat rejtő extravagáns megjelenésű tételeket.

(A Deutz champagne-ok elérhetőek a Bortársaság kínálatában, mi a forgalmazó Kreinbacher Birtok jóvoltából kóstoltuk a tételeket.)