VinCE Magazin

A robotok a jövő borászai?Talán furcsának tűnhet, hogy egy gép meg tudja határozni, hogy egy bor jó-e. A bor minősége azonban az ízt és az aromát befolyásoló kémiai tulajdonságok kombinációjától függ. Vannak, akik úgy vélik, hogy a borkészítés művészet, vannak, akik szerint inkább tudomány, a mesterséges intelligencia pedig mindkét esetben a borászok segítségére lehet.

Egyre többen utalnak a 2010-es évekre mint a Negyedik Ipari Forradalom időszakára. Ezt a korszakot a fizikai és digitális világok integrációja jellemzi, amelyek között a határok gyakran el is mosódnak. Az évtized sajátja a biotechnológia, a nanotechnológia, a robotika, a kvantum-számítástechnika, és végül, de nem utolsósorban a mesterséges intelligencia vagy AI. A mesterséges intelligencia (ami a gépek tanulási képességét jelenti) algoritmusokat fejleszt a nagy mennyiségű adatban lévő minták vagy jellemzők azonosítására. Volt olyan AI, amely mindössze négy órával a játékszabályok megismerése után legyőzte a világ egyik legjobb sakkprogramját, a StockFisht.

Azonban a mesterséges intelligencia nem csak a játékban, az egészségügyben, az oktatásban lehet segítségünkre, hanem a szőlőtermesztésben és a borkészítésben is: az AI és a gépi tanulás a borkészítési folyamat szinte minden szakaszában bevonható – a szőlőültetvények felügyeletétől a termelés hatékonyságának növeléséig, vagy éppen a borok minőségének előrejelzéséig. Az Wine Australia például összefogott a DigitalGlobe-bal és a Consilium Technologyval, hogy megalkossák a GAIA (Geospatial Artificial Intelligence for Agriculture) nevű AI szoftvert, amely műholdakkal folyamatosan monitorozza az ország szőlőültetvényeit, és minden eddiginél pontosabb képet fest a termés állapotáról. A nagyfelbontású képek képesek közvetlen információt szolgáltatni a szőlőnövény lombozatáról és növekedéséről. Ezeknek az eredményeknek és a 18 évre visszamenően feldolgozott adatoknak mélyreható elemzése lehetővé teszik a GAIA számára, hogy osztályozza a szőlőültetvényeket, megfigyelheti a növény egészségét, felmérheti a talaj nedvességtartalmát és meghatározhatja a gyümölcs minőségét is.

Egy dél-ausztrál technológiai cég az Ailytic egy olyan AI szoftvert is kifejlesztett, amely a bortermelés racionalizálására szolgál. Az AI a termelési műveletekből gyűjti az adatokat, és optimális termelési ütemtervet hoz létre, amely lehetővé teszi a pincészetek számára, hogy időt és pénzt maximalizáljanak.

Forrás: VonVino

Tags: , , ,

Comments are closed.