A rozéteszt a VinCE Magazin tesztszervezői számára minden évben a legnagyobb kihívás – erre érkezik a legtöbb bor, és számunkra is a legnehezebb megtalálni, hogyan mutassuk be a közel száz bort, hogy olvasóinknak a nyári hónapokban hasznos kalauzul szolgáljon a rozészám. Mi már tudjuk, hogy ezek borok beteljesítík, amit mindig is vártunk a rozétól.

 

Borsi Tünde, Sebestyén Csilla, Pászti-Nagy Dóra, Horkay András, Borsos Kitty, Buránszki Szilvia, Mészöly Barbara

Idei rozétesztünkön előszűrtük a mezőnyt, és a magazinban magyar rozéválogatottat kóstolunk össze az itthon elérhető nemzetközi tételekkel, hogy kiderüljön, milyen mélységei és lehetőségei vannak ennek az „egynyári” műfajnak. Most weboldalunkon közzétesszük a teljes tesztet az összes legalább jó minősítésű, háromcsillagos borral.

A magyar tételek előkóstolását a VinCE tesztjeinek szokásos szabályai szerint a szerkesztőségben végeztük állandó szakértőnkkel, Romsics Lászlóval, a legjobbnak értékelt 21 magyar tételt pedig rendes havi vaktesztünkön a külföldi rozékkal együtt kóstolták a meghívott szakemberek, akik többnyire el voltak ámulva azon a rozéevolúción, amit tapasztaltak. Idén a Pátzay Borbirtok Pinot Noir Roséja kapta a legmagasabb pontszámot, de számos más négycsillagos rozé lett, köztük a Petrányi Pince Rozé Cuvée-je, a Pannonhalmi Tricollis Rosé, illetve a Sebestyén Pincészet Roséja (mindegyik bor 2018-as évjáratú).

Borsos Kitty, a Palack bár sommelier-je szerint „Öröm volt olyan magyar rozékat kóstolni, melyek túlmutattak az évek óta megszokott eper-málna, tutti-frutti vonalon, stíluson. A piros bogyós gyümölcsök mellett savban, fűszerekben gazdag borokkal találkozhattunk a remek 2018-as évjáratnak köszönhetően.”

„Sokkal pozitívabb lett a kóstoló összképe, mint az várható volt. Abszolút pozitívum, hogy a külföldi borok mellett a hazai rozék döntő többsége is technológiailag tiszta, jó ivású, jól élvezhető bor volt. Meg kell jegyezni, hogy nem egy hazai rozé igen magas belső tartalommal bírt, a nemzetközi mezőnyben is gond nélkül megállta a helyét.” – mondta a tesztről Horkay András, WSET-diplomás borszakértő, a CEWI alapítója és vezetője.

A magazinban a kóstolt rozék közül 21 magyar és 9 külföldi tételt mutattunk be, a teljes teszt a 60 ajánlott rozéval ezúttal a weboldalon böngészhető: