A bor illatjegyei, a virágos, gyümölcsös vagy esetleg fűszeres jegyek ugyanúgy parfümökben is megtalálhatóak, az alkoholos alap miatt pedig egyébként sem meglepő, hogy a bor jól működik parfüm-alapanyagként – persze nem szó szerint, de ihletforrásképpen. Mégis izgalmas koncepció: ha a borom parfüm lenne, milyen parfüm lenne pontosan?


A Kelly + Jones egy hihetetlenül izgalmas bor-parfüm projekt a Hudson-völgyből: a szlogenjük szerint „a parfümőr beleszeretett a borászba”. Merlot, chardonnay, rajnai rizling, cabernet és rozéillatú parfümjük is van, illetve olyan illatkollekciójuk is elérhető, ami kifejezett a mezcal nevű, tequilához hasonló mexikói párlat jegyeit hordozza. Illóolaj-választékukban pedig olyan boraromák találhatók, mint a citrusos, a gyümölcsös és a virágos.

Ahogy ebből az interjúból kiderül, a márka parfümőrjét, Kelly Jonest a borok szagolgatása inspirálta arra, hogy illatokat készítsen: amikor megszagol egy bort, akkor nem a címkére vagy a szőlőfajtákra figyel, ugyanúgy behunyja a szemét és az illatok hatása alá kerül, akár egy parfüm esetében. A boros parfümök illatát gyertyákba is átültette, mert szerinte az asztalnál érezhető illat sokat emel egy vacsoraélményen.

Egy amerikai cég, a Scentbird megalkotott néhány kifejezetten borok esszenciáját imitáló illatot az előfizetőik számára 2017-ben, így ők lehettek chardonnay, champagne vagy pinot noir illatúak. A gyümölcsös borok kedvelőinek, mint a beaujolais vagy a pinot noir, málnás, cseresznyevirágos, epres, vattacukros, csokoládés illatot készítettek, a desszertborok vagy a chardonnay rajongóit egy madagaszkári vaníliát, karamellát, barackot, ananászt, habcukrot, jázmint, mézet és tubarózsát magában foglaló illattal nyűgözték le. A VinCE szerkesztőségének nagy bánatára – akik mind megrögzött champagne-rajongók vagyunk – citrusos, narancsvirágos, mandulás és pirítós jegyekkel ellátott champagne-illat is létezett valaha, kár hogy mi már nem kaphatunk belőle. Szerencsére az ízélményt biztosan nem pótolja!

 

De nekünk sem kell szégyenkeznünk, létezik magyar borparfüm is: Minya Viktória, a Párizsban élő magyar parfümőr alkotta meg a Magyar Királyné Vize névre keresztelt parfümjét, ami hivatalosan Eau de Hongrie néven kapható, mert hogy egy kifejezetten „magyaros” illatról van szó. Mézesen puhának, jázmin- és szantálfaillatúnak írja le, amiből már ki lehet találni, hogy Tokaji Esszencia felhasználásával készül.

Olyan is előfordul, hogy a boros köntösbe öltöztetett parfüm helyett parfümnek álcázott bort kapunk, nem is rosszat: a Perfume de Sonsierra a Sonsierra spanyol pincészettől egy elképesztően népszerű, Master of Wine-ok által 90 pont felettire értékelt 100% tempranillo vörösbor áfonyás, szedres, égetett cukros és mentolos illattal, gyümölcsös jegyekkel, a pörkölt kávé aromájával. Igazi iható parfüm!

Képtalálat a következőre: „perfume de sonsierra”