A 2019. április 26-án este tartott díjátadó gálavacsora keretein belül tizenharmadik alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat, amelyet ezúttal Figula Mihály kapott meg. Figula Mihály, akinek birtokára tavaly ilyenkor mi is ellátogattunk, így ezzel a korábbi cikkünkkel, Vörös Attila beszámolójával gratulálunk a díjhoz! 

Figula Misi csak azoknak szeretné megmutatni, miről szól ma Füred, akik tényleg tudják értékelni azt a kis csodát, amelyet a birtokkal felépítettek, mégis sokan keresik a lehetőséget, hogy például belekóstolhassanak akár 6 eltérő dűlő olaszrizlingjébe. Mostanában az egyik legnépszerűbb program a birtokon, a dűlőtúra, ahol például az adott termőhelyen lehet megkóstolni az adott dűlőszelektált bort. Ennél jobb élmény kevés van!

Megkérdeztük Misit, hogy mit tart a legfontosabb értéknek a birtokon, s mit ajánlana egy érdeklődőnek, ami miatt érdemes bekukkantani a pincéhez. Elsősorban azt a szakmai irányt emelte ki, ami ma már nem csak dűlő, de parcellaszelekcióban csúcsosodik ki náluk. Ma már arra is van lehetőség, hogy akár 10-12 fajta olaszrizlinget be tudjanak mutatni egymás mellett. Aki meg akarja ismerni a fajtát és a borvidéket, annak komoly lehetőséget adnak a Figula birtokon. S a legjobb az egészben, hogy ez mind a szakma, mind a borkedvelők szintjén működik, s ott van mögötte az élmény. „A nem szakmai kóstolóknál látom leginkább a hatalmas ugrást a megérkezés és a távozás között – mondja Misi. – Sokan úgy jönnek ide, hogy azt gondolják, az olaszrizling egy egyszerű fehérbor. Miután viszont megkóstoltak több dűlős olaszt, akkor jönnek rá, hogy a fajtán keresztül mennyi szépséget, ízt, zamatot meg lehet mutatni. Ilyenkor azért büszke vagyok arra, amit csinálunk.”

Csak bejelentkezés után lehet kóstolni, erre érdemes odafigyelni. A program része a pincelátogatás is, ezután jön az ültetett kóstoló. Étterem ugyan nem működik a birtokon, de megbízható és jó helyi forrásokból származó alapanyagokból összeállított hidegtálat lehet kérni. A pogácsa pedig olyan friss, hogy pontosan arra az időpontra érkezik, amikor a kóstoló kezdődik (A város Árpi bácsija hozza), ha egy nap négy kóstoló van, akkor négyszer süt…
Előzetes foglalás alapján szállás is rendelkezésére áll azoknak, akik a kóstoló után itt szeretnének nyugovóra térni.

(szöveg: Vörös Attila, fotó: Talabér Géza)