VinCE Magazin

International Wine Challenge: A legjobbak, és köztük mi is50 ország borainak két héten keresztül tartó, 400 nemzetközi borszakértővel zajló bírálata után megszülettek az International Wine Challenge eredményei.

A magyar borok idén 5 arany-, 17 ezüst- és 14 bronzérmet szereztek. Aranyérmes lett Juliet Victor Édes Szamorodnija (2016) 95 ponttal, a késői szüretelésű 2017-es Royal Tokaji Cuvée szintén 95 ponttal, illetve a Patricius Tokaji 5 Puttonyos Aszú Selection (2013) 96 ponttal. Ez a bor és a Tornai Pincészet 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelűje az aranyérem mellé legjobb tokaji, illetve a legjobb magyar fehérbornak járó trófeát is elnyerte. A Tornai Pincészet a 2017-es Top Selection Grófi Juhfarkja szintén aranyérmet szerzett.

A borverseny az idén érdekes tapasztalatokkal szolgált. Az angolok például idén 11 arany, 50 ezüst és 60 bronzérmet szereztek. Az éghajlatváltozás drámaian megváltoztatta a hagyományos szőlőtermő vidékeket szerte a világon, így a borászok a hűvösebb területeken is elkezdtek borokat készíteni olyan szőlőfajtákból, amelyek korábban csak melegebb régiókban voltak termeszthetők, 2018 nyara pedig rekordokat döntött forróság és szárazság terén, amit az angol borászok ki is használtak, így remek tételeket – köztük pezsgőket – készítettek.

A verseny egyik legmagasabb pontszámát is egy Tasmaniából származó bor szerezte meg – egy olyan szigetről, amelyet sokáig túlságosan hidegnek tartottak a szőlőtermesztéshez. (A Tolpuddle Vineyard Chardonnay, 2017 a bíráktól 97 pontot kapott.)

Annak ellenére, hogy Provence a rozé nagyhatalom, a legjobbnak még mindig az Etnából származó, nerello mascalese szőlőből készült szicíliai rozé bizonyult kiemelkedően magas, 95 ponttal. (Scalunera, Torre Mora, Etna Rosato, 2018).

A legtöbb díjat Franciaország zsebelte be, 102 arany-, 480 ezüst-, és 637 bronzérmet szerzett, ám már Kína is négy arannyal zárt, melyeket vörösborok érdemeltek ki. Kelet-Európát érintő eredmény, hogy idén először szerzett aranyérmet cseh és moldovai bor (Rulandske bile Terroir Moravia Vracov Klinky, 2017 és Znovin Tramin Cerveny Weinperky Vyber Z Bobuli N. Batch 7356, 2017, illetve Vinaria Tiganca, Manastirea Rorbach Cru, 2016).

A legmagasabb pontszámot (98) idén egy portugál vörösbor kapta: a Justino pincészet Madeira Terrantez bora, 1978-ból.

 

A teljes eredménylista online elérhető: International Wine Challenge

 

Tags: , ,

Comments are closed.