A világ egyik legnagyszabásúbb borversenyén ebben az évben ismét Franciaország vitte haza a legtöbb díjat, leginkább a Burgundiából, Champagne-ból, a Rhône vidékéről és Provence-ból származó tételekkel. A francia borok az 50 Best in Show díjból, a verseny legmagasabb elismeréséből 13-at szereztek meg. Mi sem panaszkodhatunk, a magyar borok és 3 platina-, 7 arany-, 25 ezüst- és 40 bronzérmet hoztak haza.

Decanter.com

Franciaország után a Spanyolország (a két Best in Show díját bezsebelő sherryházzal, a Lustauval) és Ausztrália kapta a legtöbb díjat, illetve az angol borászatok is újabb nagyon sikeres évet tudhatnak maguk mögött, a Chapel Down két Best in Show díjat is nyert pezsgőivel. Portugália, Olaszország, Kalifornia is hozta az elvárt eredményeket. Az egyik meglepően jól teljesítő ország Mexikó volt, ebben az évben már két aranyérmet is kiérdemeltek, illetve Grúziának is sikerült egy Best in Show elismerést szerezni a queriben érlelt Glekhuri Qveri Kisi, 2017 borral, Görögországnak pedig egy assyrtiko–sémillon házasítással (Ktima Biblia Chora, Ovilos, 2018).

A Decanter World Wine Awardson igen magas pontszámok kellenek az érmekhez, ami a platinaérmet szerző három magyar bor szinte tökéletes értékelésén is látszik: a Béres Pincészet 6 Puttonyos aszúja 97, a Holdvölgy Pincészet Culture 6 puttonyos Aszúja 98, a Juliet Victor Édes Szamodornija 97 pontot kapott. A hét aranyérmes között a Kreinbacher Birtok Classic Brut pezsgője az egyedüli Tokajon kívüli tétel, a Gróf Degenfeld két bora is aranyat szerzett, a 2016-os Andante Furmint és Szamorodni, aranyérmes még a Füleky 2007-es 6 puttonyos Aszúja, a Grand Tokaj 2013-as Esszenciája, a 2017-es Holdvölgy Vision és a Kvaszinger 2013-as 6 puttonyos Aszúja.

A magyar ezüstérmek nagyrészét is Tokaj hozta el, Villányból a Sauska Makár Cabernet Franc-ja (2013) és a Vylyan Duenniumja (2012), a Balatonról a Varga Aranymetszés Szürkebarátja (2015), a Dobosi Juhfarkja és a Figula Pince Öreghegy olaszrizlinge (mindkettő 2017-es) kapott ezüstöt. Somló az aranyérem mellé két ezüstöt is szerzett a Kreinbacher Öreg Tőkék Bora és a Selection Juhfark tételekkel (mindkettő 2016-ból).

A teljes eredménylista itt érhető el.