A májusi számban igyekeztünk bebizonyítani, hogy a rozé több egynyári kalandnál, és büszkén mondhatjuk, hogy ez sikerült is! Mélységet találtunk a rózsaszínben, és rózsaszínt a mélységben. Aszúra cseréltük a csokoládét, ínycsiklandozó vegán recepteket fedeztünk fel, utaztunk Egerbe, és Bordeaux-ba, ahol rá kellett jönnünk, hogy már az ottani arisztokráciának is lazulnak az elvei. Itt az ideje, hogy ismét új élményekre éhesen figyeljük a minket körülvevő borvilágot!

Alsó-Szilézia, a meglepetések birodalma

Németország és Csehország határán, Lengyelország délnyugati részén találjuk az ország egyik legkülönlegesebb, turisztikai szempontból is rendkívül vonzó régióját, Alsó-Sziléziát. A közel 20 000 négyzetkilométernyi területen változatos, vadregényes táj fogadja a látogatót, a szemhatáron a Szudéták havas csúcsai törnek az ég felé, előtte erdőségek, lápvidékek, tavak, vízesések, várak és erődítmények között kanyarog az ország második legnagyobb folyója, az Odera. Mézbor, főúri kényelem és Wroclaw legjobb borbárja. Szabó Edit beszámolója.


Új remény: rozéteszt sok hazai borral és egy kis külföldi válogatottal

Idén is közel száz rozé érkezett tesztünkre, mi azonban utóbbi évek tapasztalatai alapján úgy láttuk, izgalmas lenne kiemelni e széles mezőnyből a magyar rozék elitjét, és melléjük kóstolni néhány prémium külföldi tételt, hogy kiderüljön, milyen mélységei és lehetőségei vannak ennek az „egynyári” műfajnak. A magyar tételek előkóstolását a VinCE tesztjeinek szokásos szabályai szerint a szerkesztőségben végeztük állandó szakértőnkkel, Romsics Lászlóval, a legjobbnak értékelt húsz magyar tételt pedig rendes havi vaktesztünkön a külföldi rozékkal együtt kóstolták a meghívott szakemberek. „Ha a termelő a rozé kategóriát is komolyan veszi, akkor látható, hogy nemcsak illatos, parfümös, csilivili rozék készülnek, hanem igazán zamatos és jó fogyasztású borok is” – összegezte tapasztalatait Romsics László. Spoiler: idén a Pátzay Borbirtok Pinot Noir Roséja kapta a legmagasabb pontszámot.

 

A rozédivat örök?

A rozét készítő borászoknak a legkonzervatívabb előrejelzések sem tudnak rossz hírekkel szolgálni: úgy tűnik, a rozé örök, és az igények csak egyre nőnek – már a Prosecco borvidék is gondolkodik rajta, hogy engedélyezzék a rozépezsgő készítését. Rozémaraton, Rosalia, rozétrendek: ráadásul az is kiderül, hogy miért számít a rozé a millenniumi generáció borának, és hogy miért érdemes komolyan venni.

 

Az arisztokrácia lazuló elvei

Németh Ágnes Bordeaux-ban járt a szakma hagyományos éves zarándoklata, az en primeur hét során, és a 2018-as évjárat szépségein túl számos meglepő élményekről számol be: Bordeaux változik, és megnyílik a modern világ felé. Az újító szellemű Millésima borkereskedés meghívására járt a legújabb Rothschild-birtokon, a Château Clerc Milonon, a biodinamikával kacérkodó Château Tertre-nél, és az extravagáns Cos d’Estournelnél is, így a klasszikus borvidék új arcát ismerhetjük meg.

 

Kompromisszumok nélküli őszinteség

Blazsovszky Péter sommelier lassan tíz éve a Babel csapatának tagja, három éve dolgozik együtt Veres István cheffel. Két éve beszélgettünk vele először, mikor nem kisebb szakértőt, mint Fiona Beckettet hökkentette meg étel-bor párosításaival, aminek meg is lett az eredménye: Fiona elismerő kritikája után elnyerték az angol Decanter Magazine-tól az év legjobb külföldi éttermének járó díjat, idén tavasszal pedig Michelin-csillagot kapott az étterem. Természetesen az étel és bor párosításban rejlő végtelen lehetőségekről beszélgettünk vele.


Eger könnyedén

Étel és bor ajánlónk ezúttal Egerre fókuszál, amely igazán sokoldalú borvidék, még ha nevének említésekor elsősorban a bikavér ugrik be mindenkinek. A hűvösebb éghajlatnak köszönhetően friss, aromatikus fehérborokat, gyümölcsös, lendületes rozékat is kóstolhatunk a nagy klasszikus mellett. Most az egri Macok kistestvérében, a BrumBrumban Macsinka János chef készített az Ostoros Családi Pincészet boraihoz könnyed, színes ételeket, és arról is mesélt nekünk, milyen egri borokhoz főzni.


A VinCE Magazin májusi száma már kapható az újságárusoknál.