VinCE Magazin

Terítéken Dubaj



A közel-kelet egyik legnépszerűbb úti célján járva lehetőségünk van végigkóstolni mindazokat az ételeket, melyek a térségben kihagyhatatlanok. Íme a mi kedvenceink, melyeket kár lenne kihagyni.

Dubajban a világ minden tájának konyhája fellelhető a gyorséttermi kínálattól a fine diningig, a legizgalmasabbak mégis természetesen a helyi jellegzetességek. Ugyan a kifejezetten a dubaji konyhát bemutató éttermekből viszonylag szerényebb a kínálat, a teljes térség gasztronómiáját felvonultató helyeket könnyedén találunk. Az arab világ egyes országainak gasztronómiája között egyébként első látásra nincs eget rengető különbség, hiszen az alapanyagok, és gyakran maguk az ételek is azonosak, ám mindegyik országnak vannak egyedi jellegzetességei, fűszerhasználati szokásai és különleges fogásai.  

Nemcsak maguk az ételek, hanem az étkezés menete is különbözik az általunk megszokottaktól. Kezdésként a számtalan apró hideg és meleg fogás, azaz a mezzék kerülnek az asztal középre, amin az egész társaság osztozik. Majd az általában húsos, gyakran faszénen elkészített főételek, salátákkal és lepénykenyérrel kísérve, végül pedig az édességek, melyek gazdagon tartalmaznak olajos magvakat, aszalt gyümölcsöket és mézet. Mivel az alkoholfogyasztás vallási okokból nem képezi az étkezés részét, így azt tradicionálisan tea kíséri.  

Kiváló alapanyagok

Ha a környéken járunk, érdemes feltölteni a vitaminraktárainkat, hiszen egészen kivételes minőségű zöldségeket is gyümölcsöket találunk még olyankor is, amikor itthon már alig van szezonja valaminek. Érdemes hát a reggeleket ezekkel indítani, hiszen például az ananász egészen más dimenziókban helyezkedik el, mint az itthon kapható kínálat zöme, de kortyolgathatunk a tengerparton friss kókuszlevet, sőt még télen is találunk tisztességes görögdinnyét.

Bárányok, amik hallgatnak

Nem csak a különösen jó minőségű zöldségeket és gyümölcsöket élvezhetjük a környéken, hiszen az itthon ritkábban megtalálható bárányhús szinte kötelezően szerepel az étlapon, ráadásul gyakran igazán autentikus módon, faszénen sütve. Találkozhatunk vele egészben sütve nyárson, shawarmaként, vagy épp kebabként.  

Fattoush

Az étkezéseket indító apró fogások és saláták, azaz mezzék között a fattoush az egyik legnépszerűbb és legelterjedtebb. Titka épp az, hogy nincs benne semmi ördöngösség, egyszerűen paradicsomot, uborkát és fűszernövényeket kevernek össze, egy kevés citromos-borecetes öntetet kap, ami pedig megkoronázza a fogást, az a roppanósra sütött lepénykenyér és régióban kifejezetten népszerű fűszer, a szumák.

 

Baba ganoush és mutabal

A padlizsán különösen kedvelt alapanyag a közel-keleti konyhában, az egyik legnépszerűbb belőle készült étel a baba ganoush, ami a jól ismert hummushoz hasonlóan tartalmaz szezámpasztát, azaz tahinit, friss fokhagymát, olívaolajat és romai köményt, míg a mutabalt dión és petrezselymen kívül a térségben kifejezetten kedvelt gránátalmasziruppal ízesítik.

Muhammara

A tartalmas és izgalmas mezze alapját a dió és a sült paprika adja, de kerül bele még római kömény, zsemlemorzsa, citrom és természetesen olívaolaj is. Érdemes óvatosnak lenni vele, hiszen rendszerint adnak hozzá chilit is, hagyományosan elég tetemes mennyiség.

Labneh

Az egyetlen hozzávalóból álló étel titka éppen letisztultságában rejlik: labneh-t bátran készíthetünk otthon is, mindössze magasabb zsírtartalmú, krémes joghurtot kell egy gézdarab segítségével lecsepegtetnünk egészen addig, amíg az teljesen sűrűvé válik. Mártogatósként fogyaszthatjuk, a tetejét olívaolajjal, szumákkal, esetleg gránátalma magjaival megszórva.  

Künef

A leggyakrabban Törökországhoz kapcsolt desszert itt is gyakran megtalálható. Igazi különlegesség a környék már-már gejl és tömény édességei között, hiszen a mi cérnametéltünkhöz hasonló tésztából készült, édes és roppanósra sütött rétegek között friss sajtot találunk. Ugyan elsőre vadnak tűnhet a kombináció, az édes ízek tökéletesen kiegészítik a csak enyhén sós, lágy sajtréteget.

+1 vízipipa

Egy igazán autentikus közel-keleti vacsora lezárásához hozzátartozik a shisha, azaz a vízipipa. Főként gyümölcsös íz kombinációk közül válogathatunk, érdemes legalább egyszer kipróbálni, hiszen a legtöbb terasszal rendelkező közel-keleti étteremben lehetőségünk van arra, hogy a fülledt estéken ezzel vezessük le a számtalan fogás okozta fáradalmakat.  

Tags: , ,

Comments are closed.