A VinCE szerkesztőségében a rozé hónapját, mi több, a rozé évét éljük! Bár nálunk itthon még nem igazán elterjedt műfaj a rozé alapú koktél, a nagyvilágban viszont több száz rózsaszínű recept kering. Elegánsabb a vodkás koktéloknál, megfizethetőbb a pezsgőalapúaknál, frissítőbb, mint a gines limonádé. Itt az ideje, hogy legalább hármat megismerjünk, hogy legyen mit iszogatni, ha kisüt végre a nap!

1. Rosé all day

Hozzávalók:

-0,5 dl száraz rozé
-0,25 dl vermouth
-0,25 dl papaya szirup
-0,1 dl citromlé
-0,25 dl prosecco
-citromkarika
-mentalevél

Öntsük mixpohárba a papayaszirupot, rozét, a vermouthot és a citromlevet. Adjunk hozzá jeget, és kevergessük, amíg le nem hűl. Ezután öntsük át boros- vagy vizespohárba, adjuk hozzá a proseccót, és díszítsük citromkarikával és mentalevéllel. 

2. Lavender Rozé Sangria

Hozzávalók:

– 2 üveg (minél gyümölcsösebb ízvilágú) száraz rozé
½ pohár Grand Marnier likőr
– ¼ pohár narancslé
– ¼ pohár citromlé
– ¼ pohár levendulaszirup
-5 friss levendulaszál
-10 felszeletelt eper
-10 narancskarika

A rozéval elkeverjük a hozzávalókat egy nagy edényben, majd öblös borospoharakban szolgáljuk fel jéggel és gyümölcsdarabokkal. 

3. Rio Rosé

Hozzávalók:

-0,5 dl tequila
-0,25 dl eperpüré
-0,2 dl citromlé
-0,2 dl Crème de Violette likőr
-csipetnyi só
– egy „loccsantásnyi” Charles Heidsieck Rosé Réserve champagne (természetesen ez helyettesíthető más rozépezsgővel is, ha szükséges)

A tequilát, az eperpürét a citromlét és a Créme de Violette-et rázzuk össze jéggel, majd öntsük át martinis pohárba, fejeljük meg rozépezsgővel. Díszítsük levendulaszállal. A végén sózzuk meg picit. 

 

+1 Rozé Margarita

Hozzávalók:

-1 dl rozé
-két evőkanál arany tequila
-két evőkanál lime-lé
-himalája só

Tegyük a koktélshakerbe a rozébort, arany tequilát, al lime-lét és jól rázzuk össze. A pohár peremét mártsuk vízbe, majd finomra őrölt, rózsaszín Himalája-sóba, ebbe a pohárba töltsük a koktélt és szervírozzuk jéggel.

Forrás: Good Housekeeping és Elle US