Rengeteg új gasztronómiai úti céllal indítja a Balaton-szezont a Balatoni Gasztrotérkép csapata. Az idei térképen a klasszikus éttermek mellett olyan hipszter vendéglátóipari egységek is megtalálhatók, mint a vegán bisztró és a specialty kávé. A térképhez tartozó applikáció is új fejlesztésekkel bővült, a legfrisebb gasztrohíreken és programajánlókon túl megörökíthetők a nyár legszebb pillanatai, balatonos matricákkal ellátva.

A Balatoni Gasztrotérkép projekt 2015-ben indult, egy baráti összefogás eredményeképpen, majd négy év leforgása alatt az egész Balatont felölelő meghatározó gasztroiránytűvé vált. Az idei a hatodik térkép, ezen már 67 szolgáltató szerepel, vannak köztük éttermek, borászatok, szálláshelyek, cukrászdák, speciality kávézó, food truck, vegán bisztró, juice bar és még pálinkafőzde is. Családi vállalkozások és nagyobb vállalatok szerepelnek vegyesen, viszont mindegyikre jellemző a magas minőség, és ezáltal helyet kaphattak a térképen.

Az idei térkép újdonsága, hogy külön jelölést kaptak például az akadálymentesített vagy éppen a bankkártyát is elfogadó egységek, és persze feltüntetik, hogy melyik vendéglátóhely kutyabarát, hol van gyerekmenü, panoráma, pincészet, szálláshely vagy, hogy melyek a szezonálisan nyitva tartó egységek. A készítők idén is megőrizték a már jól bevált grafikus arculatot, mely Kerekes Kata grafikus keze munkáját dicséri.

A térkép bemutatóján számos szolgáltató képviselte magát, akinek a termékeiből mi, újságírók is kaphattunk ízelítőt. Jelen volt a somlói Kreainbacher Birtok, akihez háromszor is visszamentünk Rosé Brut pezsgőért a reggelihez. A kávét a Balatonfüreddel is üzlettel rendelkező Nespresso biztosította, különlegesen széles kapszulapalettával és isteni szirupokkal érkeztek, például rózsával, levendulával és cukormentes karamellával.  


Volt szerencsém ezenkívül megkóstolni a balatonszemesi Juice Bar Balaton smoothie különlegességeit. Ezek közül az ún. „Rózsaszín párduc smoothie” volt a kedvencem, banánnal, eperrel, almával és rózsavízzel, amely, mint megtudtam, éppen úgy szabadít fel endorfint, mint a csokoládé, tehát lényegében iható boldogság.

 


Ettem a balatonfüredi Péklány kézműves pékség fantasztikus gouda sajtos francia croissantjából és tihanyi levendulás briósából, kóstoltam a balatonlellei Kedvesem bisztró kacsa rilettejét és szarvassültjét pontymajonézzel és marinált paprikával. A balatonkenesei Pörc bisztró fantasztikus hidegtálait már csak az E.ON által szervezett hajóút után maradt erőm élvezni, a türkizzöld Balatonon, a badacsonyi Borbély pincészet borait iszogatva, kellemes társaságban.


Jelen volt még a balatonvilágosi Hedon sörfőzde és közösségi tér, akiknek különösen az Indian Summer nevű Ipájuk fogott meg, amely egy testesebb, citrusos ízvilágú sör, „egy kis balatoni életérzéssel megbolondítva”. A Hedon egyébként Budapesten is megtalálható, a Sas utcában: érdemes felkeresni őket, nem csak a sörök, hanem a kiváló borlap és az ételek miatt is.  

Rendkívüli minőséget és kifejezetten modern gasztronómiai élményeket tartogat tehát a Balatoni Gasztrotérkép, amelyet itt tudunk online végigböngészni:

https://gasztroterkepek.hu/wp-content/uploads/2019/05/balatoni-gasztroterkep-2019.pdf

A Balatoni Gasztrotérkép applikáció pedig, amellyel egy kattintással megtudhatjuk, hol vannak a hozzánk legközelebbi gasztrocélpontok, iOS-re és Androidra is elérhető.