Az olaszok kedvenc buborékos itala itthon is egyre népszerűbb. Jó hír a proseccót és az olasz borokat kedvelőknek, hogy a nyár közeledtével a Ca’ di Rajo pincészet termékeivel bővül a kínálat. A Zwack Izabella Borkereskedés által forgalmazott termékekre a minőség és a kedvező ár-érték arány is jellemző. Török Ferenc tudósítása.

Bár a gyöngyözően csábító, frissítő olasz pezsgőt sokan ismerik és kedvelik, tudni illik, hogy a prosecco eredetvédett megjelölés: a borvidék egy Prosecco nevű olasz falucskáról kapta a nevét, ahol már a XVI. században aktív szőlő- és bortermelés folyt.

Fotó: Dancsecs Ferenc / VinCE Magazin

A Cecchetto família 1931-től foglalkozik bortermeléssel, és a nagyszülők hagyományát 2005-től három fiú unoka Simone, Alessio és Fabio folytatja, akik azt vallják, hogy a sikerhez vezető út a minőség és a fenntarthatóság ötvözete. Talán ennek is köszönhető, hogy a Ca’ di Rajo pincészet ma már 67 országba exportálja proseccóit és csendes borait. Giada Basso, a pincészet exportmenedzserének budapesti szakmai bemutatóján három proseccót, illetve két fehér- és két vörösbort kóstolhattunk.

A Ca’ di Rajo pincészet az egyik legdinamikusabban fejlődő olasz borászat. A Velencétől mintegy negyven kilométerre fekvő északolasz város, Trevisio környékén 90 hektáron termelnek szőlőt különleges eljárással. Kiváló proseccóik a jellegzetes olasz pezsgőstílust és a könnyed, gyümölcsös eleganciát testesítik meg. A területeiken hatvan-, nyolcvan- és százéves tőkék is találhatók, belussera és modern telepítéssel egyaránt. A bellussera művelési módot még a XIX. században vezették be a Bellussi testvérek, hogy a tőkék könnyen leküzdjék a peronoszpórát. Ez az egyedi rendszer ma is szerves része a régió borkészítési kultúrájának. Az eljárás lényege, hogy a szőlőtőkéket 3 méter magas oszlopokra futtatják.

Giada Basso bevezetőként elmondta, hogy a belussera eljárás bármennyire is „macerás” mostanság, azért megvannak az előnyei is. „A tőkék elrendezése különleges geometriai ábrát alkot, és ez jót tesz a fürtök oxigénellátásának. Az is előny, hogy a tőkék alatt lévő terület jól hasznosítható. Alkalmas hangulatos rendezvényekre, de ami még ennél is fontosabb, hogy a tőkék tövében különböző zöldségek, gyümölcsök termelhetők, mint például paradicsom, vagy bármi más. Ezért is érződik borainkon bizonyos füves, enyhén vegetális jellegű »beütés«, mint az akác vagy a paradicsom karaktere. Az ilyen ültetvény kizárólag kézzel művelhető, költséges a fenntartása, de biztonságos és a minőség zálogát is jelenti.”

Fotó: Dancsecs Ferenc / VinCE Magazin

A pincészet proseccói a borvidéken általánosan használt Charmat-módszerrel készülnek, ami azt jelenti, hogy az alapbor másodlagos erjedése, vagyis a pezsgősítés nyomás alatt álló rozsdamentes acéltartályokban történik. A brut proseccók cukortartalma 12 grammig terjedhet, az extra dry 12–17 g/l cukormennyiséget jelent, a dry kategóriában pedig 17–32 g/l-t. A leggyakoribb eredetvédelmi jelölés a Prosecco DOC, amely a Vicenza és Trieszt között húzódó gigantikus 14 ezer hektáros borvidékről származó, meghatározott kritériumok szerint készülő pezsgőknek jár ki. A proseccónak legalább 85 százalékban kell tartalmaznia glera szőlőt, a fennmaradó15%-ot egyéb helyi (pl. verdiso vagy perera), valamint a nemzetközi fajták (chardonnay, pinot noir, pinot blanc és a pinot gris/grigio) alkothatják.

Amikor a pezsgők a poharakba kerültek, az Giada Basso már nem sokat mesélt a gyöngyöző italokról, hagyta, hogy a magunk tapasztalataira, érzéseire hagyatkozzunk, de annyit még elárul, hogy a proseccók közötti különbség a termőterületek eltérő jellegének is köszönhető. A Brut DOC Trevisio elegáns, könnyed összhatású, kellemesen kortyolható, a 10 g/literes cukortartalom tökéletes az ízvilágához, az Extra Dry DOC Trevisio válozat már komplexebb, testesebb, a 14-es cukorfokkal egységes összhatású. Az 50 Special Italian Style nemcsak címkéjében, ízvilágában is összetettebb az előzőeknél. Színe világoszöldes, illatos, cukortartalma 22 g/l, és a pincészet ezzel az itallal a ’70-es évek Olaszországának ikonikus jelképe, a VESPA 50 SPECIAL robogó előtt tiszteleg. 

Fotó: Dancsecs Ferenc / VinCE Magazin

A csendes borok is hozták a jól megszokott és elvárt „olasz formát.”  A Chardonnay Venezia DOC kiegyensúlyozott, gyümölcsös, kellemesen kortyolható bor. Az acéltartályban érlelt Sauvignon IGT intenzív illatával, trópusi gyümölcsös-fűszeres ízvilágával hívta fel magára a figyelmet. A Merlot Venezia DOC szép rubinszínével, erdei gyümölcsös, fahéjas jegyeivel aratott sikert, a Cabernet Franc Venezia DOC pedig harmonikus, zöldfűszeres és orientális illatjegyeivel érdemelte ki az elismerést.

A képek a Vakvarjú Csónakházban készültek.

zwackwebshop.hu/

cadirajo.it/