Donald Trump amerikai elnököt családjával, illetve 150 (diplomáciai vagy kulturális szerepük miatt jelentős) vendéggel együtt a Buckingham Palotába invitálta Erzsébet királynő, meg is járta a hír a politikai-közéleti portálokat. Minket azonban az is foglalkoztatott: vajon mi volt a borsor a királyi család asztalán?

A díszvacsora lepényhallal, vízitorma mousse-szal és spárgával kezdődött, a főfogás windsori bárány és hozzá illő portói mártás volt, amit citromos eperdesszert követett.

A borok között szerepelt II. Erzsébet hivatalos pezsgője, a Windsor Great Park Vineyard 2014-es évjárata. A pezsgőhöz a királyi család saját területén, Windsorban termett a szőlő, ahol az egyik legbefolyásosabb angol borkereskedő, Tony Laithwaite javaslatára telepítettek 3 hektáron pinot noirt, pinot meunier-t és chardonnay-t – a birtokon egyébként II. Henrik idején, a XII. században folyt korábban szőlőtermelés.

A Decanter újságírója, Simon Wright a pezsgőt elegánsnak írta le finom élesztős, briósos jegyekkel, és citrusos és barackos illattal, jó savakkal és finom krémességgel. (Ez az évjárat ugyan már nem elérhető, de a Laithewaite’s oldalán a 2015-ös még rendelhető.) Felszolgáltak egy másik angol pezsgőt, a Hambledon Classic Cuvée Rosét is.

A vacsorához a 1990-es Château Lafite Rothschild és a 2014-es Louis Jadot Domaine Duc de Magenta (Chassagne-Montrachet) tételeket kínálták, végül a Churchill ház 1985-ös portóija is előkerült.

A közismerten absztinens Trump egyik bort sem kóstolta meg.

Meghan Markle és Harry herceg esküvőjén egyébként Pol Roger Brut Réserve champagne-nyal ünnepeltek, a királyi család champagne-rajongása pedig következetesnek tűnik: ahogy korábban mi is írunk róla, szerint a királynő minden este megiszik egy pohárral lefekvés előtt.

 

Forrás: Decanter