Nemrég nyitotta meg kapuit az Aria Hotel étterme, a Liszt, ahol az étel mellett minden a zene körül forog. A megnyitóján mi is ott jártunk és személyesen kóstoltunk bele az egyedi koncepción alapuló élménybe. Budai Zsanett írása.

A fiatal tehetség, Kövér Gergely közel tízévnyi külföldi tapasztattal rendelkezik, mely során dolgozott Michelin-csillagos étterekben is. Az újonnan nyílt étterem a magyar konyha gyökereihez kíván visszanyúlni, azonban nem a megszokott módon teszi ezt: a egészen a monarchia koráig nyúlik vissza, hogy felfedezze hazánk rég feledésbe merült hagyományait. A chef kutatásai nemcsak korabeli szakácskönyvek fogatásában merült ki, egy Monarchia-szakértő fiatal angol történész is segítségére volt. 

 

Ahogyan a teljes hotel, úgy az étterem koncepciója is a zene köré épül. Az előételek Prelude, a levesek Symphony, míg főételek Concerto címszó alatt szerepelnek az étlapon, míg ebédidőben a Sonata nevű külön lapról válogathatunk a különböző fogások között. A hotel külön zene igazgatóval is rendelkezik Magyar Kornél személyében, aki a Liszt zenei összeállításáért is felel.

Az étterem enteriőrében is igazán egyedi, minden egyes terem más, berendezése pedig arra hivatott, hogy minél fesztelenebbül merülhessünk el a gasztronómiai időutazásban. Külön érdekesség, hogy az utcafronthoz legközelebb eső türkiz bársony és kristály szobát olyan zenészek látogatták meg már nyitás előtt, mint Lenny Kravitz, Sting, vagy Placido Domingo, akiknek aláírása a falon található tükröket díszíti. 

Különösen nagy hangsúlyt fektet az étterem a tökéletes alapokra, a saját palackozású szűrt víz mellett egyedi lisztkeverékből készül mindennap kovászolt kenyér, amihez természetesen házi készítésű sózott vajat kínálnak. 

Az étlapon megtalálhatók az olyan hazai klasszikusok, mint a libamáj, ezúttal gránátalmás rebarbarapürével, házi kacsamellsonkával és kaláccsal tálalva, de kifejezetten izgalmas ötlet volt az étlapra tenni a heringet, ami a Duna szabályozását megelőzően egészen Budapestig felúszott. Kötelező fogás a helyen a négyféle húsból készült táplaleves konfitált tojássárgájával és velős pirítóssal, ám az étlap legizgalmasabb fogása mégis Karádi Zsuzsanna cukrászchef lekváros kenyér nevű tányérdesszertje kenyérfagyival, akácvirággal és fehércsoki mousse-szal.

A kiváló borkínlálat mellett a hely különlegessége az egyedi koktélkínálat. Az Ariának ugyan van egy kifejezetten kiváló koktéllappal rendelkező sky bárja az épület tetején, a High Note, az étteremben azonban külön aperitifekből és digestifekből álló tételekkel készült, köztük olyan érdekességekkel, mint az Unikum Reservát és fahéjat is tartalmazó kreáció. Ginrajongóknak pedig kötelező kipróbálni a Liszt csapatát érősítő Gózon Péter saját ginjét, a Terminus No 1-t, amelyet 11 féle fűszerrel ízesítettek, a boróka mellett a citrusok és zsálya a legdominánsabbak, de a felhasznált alkotóelemek között ott van a pirospapika is.