Mikor kezdjünk neki a gasztronómiával és a bor tudományával behatóan foglalkozni, ha nem nyáron, a lusta hétvégék magányában? Íme három olyan YouTube-csatorna, ahol remek koktél- és ételrecepteket találhatunk, és megismerhetjük a szőlőfajták, az étel-bor párosítás elveit és a kóstolás alapjait.


Whitney Adams (45 ezer feliratkozó)

Whitney egy elképesztően vicces, színes és kreatív csatornát hozott létre, ahol kifejezetten a minőségi alkoholfogyasztást promotálja: a követőinek azt sugallja, hogy nagyon válogassák meg, mit isznak. Természetesen utazós videó rovattal is rendelkezik: rozézik Provence-ban, cognacot iszik Cognacban, az „Alco-haul” szóviccel illetett sorozatában pedig újdonságokat mutat be a bor – és alkoholos ital piacról. Ezen kívül elkészíti az Oscar-díjas filmek ikonikus italait, a Szólíts a neveden által inspirált, kis csavarral ellátott Bellini koktélt (A víz érintése például egy gines, passion fruitos, Lillet Rouge vermutos koktél megalkotására inspirálta Whitney-t). Lazy Bitch sorozatában szintén könnyen elkészíthető, izgalmas koktélokat készít el. 
Marc Suspic ( 4 ezer feliratkozó)

Marc egy sommelier, aki úgy döntött, hogy a megszerzett tudását és a tanácsait rászabadítja a világhálóra, és milyen jó, hogy így lett! Videósorozatokban mutat be vörös- és fehérborokat, „kezdőknek”, az értékelés szempontjait még kevésbé ismerő közönségnek. Ahogy figyeljük őt, gazdagodik a boros szókincsünk és lesz egy általános ismeretünk a szőlőfajtákról, a kóstolás folyamatáról, ami már önmagában hatalmas előrelépés az értő fogyasztás irányába. Az utazós vlogjai, a receptjei és az egyéb boros tippjei már csak kellemes extrák.

 

 Indulgence (138 ezer feliratkozó)

Ezt a csatornát inkább a gasztronómiában való elmélyedés jellemzi, frappáns receptekkel, könnyen elkészíthető fine dining fogásokkal. Azonban a lenyűgöző látványt nyújtó ételek elkészítésén túl fontos alkoholos italokkal kapcsolatos témákat is feldolgoznak a videókban, akár olyan hétköznapi problémákról, mint hogy mit kezdjünk az üvegbe tört, félig kihúzott parafa dugós helyzettel, egészen a bor-étel párosítás alapjaiig.

Terroir Squad

Kakukktojás ugyan, mert nem Youtube-on, hanem Vimeón elérhetőek a videóik, viszont mindenképpen említést érdemelnek ebben a felsorolásban, mint a kedvenc magyar videós csatornánk: pincészetekhez látogatnak el, és érzékeny, értő imázsfilmnek is beillő sorozatot készítenek róluk. Korábbi témáik között szerepel a Pálffy, a Homonna, a Weninger és a Levente pincészet is. A boros filmek fesztiválján pedig megnyerték a legjobb film díját a Spiegelberg Istvánról szóló anyagukkal, erről itt írtunk korábban.