VinCE Magazin

A világ 50 legkiválóbb pincészeteAhogy az oldalon írják, a World’s Best Vineyards nem csupán egy 50-es lista a legjobb borászatokról, hanem egy olyan lista, amelyen a legfantasztikusabb helyek szerepelnek, ahol bort kóstolni és borról tanulni érdemes. Van számos híres név ebben a felsorolásban, vannak köztük olyan birtokok is, amelyekért az egész világ rajong, és vannak olyanok is a listán, amelyekről inkább csak a helyiek vagy a szakértők tudtak mostanáig. Íme, a 2019-es lista legjobbjai.


A lista a The World’s Best Vineyards Academy szavazása alapján készült, amelyben közel 500 borszakértő, sommelier és utazási szakújságíró jelölhetett hét-hét  borbirtokát összesítették: tehát nem csak a bor, hanem a borturizmus szempontjait is figyelembe vették. 

Minden pincészetnél szerepel egy pont, amelynél arról írnak, hogy mitől válik igazán különlegessé a látogatás élménye (a Chateau Mouton Rothschild pincészetnél például ez a különlegesség az óriási művészeti tárlat). 

A legelső borászat Zuccardi Valle de Uco, amely Argentínában található, a Uco-völgyben és amely 2019-ben nem csak a legjobb borászat, hanem a legjobb dél-amerikai borászat címét is elnyerte. A készítők hitvallása, hogy nem tökéletes bort akarnak készíteni, hanem olyat, ami méltón képviseli a termőterületet. A második helyezett az uruguay-i Bodega Garzón, a harmadik pedig egy európai pincészet (ezzel Európa legjobbja), a spanyol R. López de Heredia Viña Tondonia Riojában.

A legjobb 50 borászat listájára – ezúttal legalábbis – nem került fel magyar pincészet. A legismertebb pincészetek között szerepel 28. helyen a Familia Torres – Pacs del Penedès, 38. helyen a Veuve Cliquot, 39. helyen a Château Mouton Rothschild, 46. helyen pedig a Ruinart. Számos további francia és spanyol pincészet került fel a listára, de például több német, köztük a  Schloss Johannisberg is a befutók között szerepel a Rieslingjének köszönhetően, de az új-zélandi Rippon, és az osztrák Domäne Wachau is, amely az UNESCO világörökség része is, a csodálatos barokk palotájának hála. Nem csak közelsége miatt tudjuk ajánlani!

 

A teljes lista itt érhető el: worldsbestvineyards.com

 

Tags: ,

Comments are closed.