Június vége elképesztő hőhullámot hozott Nyugat-Európára: bezártak az iskolák, a hőségriasztás miatt készenlétben álltak a mentők és az orvosok. A meleg arra is képes volt, hogy megperzselje a francia szőlőültetvényeket, számolt be a Drinks Today.


A rekordhőmérséklet Dél-Franciaországban szabályosan megégette a fiatal fürtöket, komoly kárt okozva a termesztőknek. Elsőként Jérôme Despey borász, a languedoc–roussilloni Herault mezőgazdasági kamarájának elnöke figyelmeztetett a veszélyre: miután a hőmérséklet június 28-án meghaladta a 48 Celsius-fokot, Despey egy francia borászportálnak, a Vitisphère-nek jelezte, hogy égési foltokra lett figyelmes a szőlőn, másnap pedig összepöndörödött levelek és kiszáradt szőlőszemek fogadták az ültetvényén. 

Despey hathektárnyi carignan szőlőültetvénye valóban nagy kárt szenvedett, a szőlő 60–80 százaléka tönkrement, pedig a carignan Languedoc egyik ősi fajtája, és arról ismert, hogy jól ellenáll az aszálynak – de a napégés nemcsak a hőmérséklet, hanem a metszési mód és a levélzet sűrűsége is befolyásolja. A károk gyors felmérése azt mutatja, hogy a szőlő gyümölcsének és levelének napégése kiterjedt Herault keleti részére. Jérôme Despey felhívta a figyelmet a vízgazdálkodás és az öntözés jelentőségére is, ugyanis a saját ültetvényén az öntözött területen esett a legkevesebb sérülés. 

A régió fő borászati testülete, az Inter Rhône technikai specialistája, Julien Ducruet úgy nyilatkozott, hogy a deli fekvésű parcellákat érte a legnagyobb kár, a hőség ráadásul nagyon érzékeny időszakban érte a szőlőt, a tavasz után, amikor a gyümölcs és a levélzet is fiatal, és nem tud védekezni ilyen hőség ellen. Ducruet azt is elmondta, hogy bár egyes területeken a veszteség a 20–30% százalékot is elérheti, a Rhône teljes területén ez az arány csak 1–5% lehet a becsléseik szerint.

A legsúlyosabb esetben a napégette szőlő megfeketedik és elpusztul, a levélzet pedig, amire nyáron különösen nagy szükség lenne, jelentősen lecsökken.

Forrás: Meininger’s Wine Business