A Dalmáciában található Hvar szigete különleges atmoszférával bír, varázsát a türkizkék tengernek, a levendulamezőknek, az apró falvaknak és a szépséges templomoknak köszönheti. A hegy oldalában szőlőültetvények húzódnak: kérdezz meg bárkit a helyiek közül, biztosra veheted, hogy mindenkinek van olyan rokona, aki több generációra visszamenőleg borokat készít. Jo Ahearne Master of Wine éppen ezt a kis szigetet választotta a legújabb projektje számára, pedig Bordeaux-tól Burgundiáig borászkodott már. Miért éppen Horvátország?

 Jo Ahearne mindig is az ízek szerelmese volt, már gyerekként lasagnát és Stroganoff marhát készített a családjával, akik egyébként nem voltak tipikus borfogyasztók, csupán a vasárnapi ebédhez ittak egy-egy pohárral. Sok féle munkája volt, de semmi olyan, ami iránt valóban szenvedélyt érzett volna, míg egy szép napon nem találkozott Tim Atkin borújságíróval, akinek annyira inspiráló volt az életstílusa, hogy hatására Ahearne azonnal elkezdett az Oddbins borkereskedésnek dolgozni, mely kevésbé ismert régiók boraival is foglalkozott. 

Később is hajlandó volt változásokra a bor érdekében: a kilencvenes évek végén eladta a londoni házát, és borászkodni tanult Ausztráliában, de dolgozott tanácsadó borászként Spanyolországban és Dél-Franciaországban is. Sok váltás után a Harrods beszerzési vezetője lett, partnerei voltak a Rhône völgyéből, Szardíniából, Beaujolais régióból, Macedoniából, Magyarországról, Romániából és Horvátországból is.

Nem csak a szépsége miatt választotta Hvar szigetét borászkodásra, hanem azért is, mert rengeteg kevésbé ismert szőlőfajtát rejt magában, ami Jo-t nagyon inspirálja, illetve, minthogy egyelőre nem telik saját szőlőbirtokra, jól jön, hogy egy olyan szigeten szeretne dolgozni, ahol kiváló minőségű szőlővel kereskednek a helyiek. Kifejezetten az ottani fajtákból dolgozik, vörösborhoz a plavac mali nevű szőlőt, a rozéhoz a szinte kihalt darnekušat (jó savakkal, cseresznyés és rebarbarás jegyekkel), e két fajtából egy könnyen iható nyári vörösboron is kísérletezik,míg a fehérborait bogdanušából,  bućból és pošipból készíti.

Filozófiája maga a harmónia, és a jól iható borok szeretete. A friss és elegáns tételeket kedveli: a savak megtartása érdekében korán szüretel, és nem ad a musthoz enzimeket, fajélesztőt és minimális mennyiségű ként használ.. Aki Hvar szigetén jár, megpróbálhat időpontot egyeztetve a kalandos Master of Wine-nal bort kóstolni az Ahearne Vino Facebook-oldalán keresztül. 


 

A Forbes.com cikke alapján.