Tarolt a Petrányi család az idei, 51. Kékszalagon: a felnőtteknél a Petrányi Zoltán kormányozta Racing Django, az utánpótlás-korúak Kékpántlika versenyén pedig fia, Botond és Szabó Roni Oszkár 29-er hajója volt a leggyorsabb. Európa leghosszabb és legrégebbi tókerülő versenyén 561 hajó indult és a győztes katamarán 15 óra 37 perc alatt teljesítette a 155 kilométeres távot. Török Ferenc tudósítása.

Kép: Kékszalag

Úgy tűnik, amibe Petrányiék belekezdenek, az sikerre van ítélve, ugyanis az autókereskedésben, a borászatban és a vitorlázásban is a legjobbak közé tartoznak. A Kékszalag Nagydíj sem minden előzmény nélküli, hiszen Petrányi Zoltán – a családi vállalkozás ügyvezetője – már vitorlázásban is maradandót alkotott: kétszeres Európa- és többszörös magyar bajnokként állt csapatával a rajthoz. A vitorlázás, a finom ételek és borok rajongói a csopaki Petrányi Borteraszról figyelték a Kékszalag rajtját a „Nemzetek reggelije” rendezvényről.

A Racing Django katamarán jól kezdett, folyamatosan az élbolyban haladva a keszthelyi fordulónál vette át a vezetést és előnyét egyre növelve 00:37 perckor ért a balatonfüredi célba. Petrányi Zoltán már a versenyt megelőzően is az élbolyba várja hajójukat, ahogy ő fogalmazott: „Esélytelen, hogy ne legyünk esélyesek. Olyan volt ez a tókerülés, mint egy hosszútávfutó verseny. A tudás és a precíz, pontos széltaktika mellett a kifogástalan csapategység, a természet, a Balaton ismerete egyaránt közrejátszott sikerünkben. Ez volt az első alkalom, hogy saját hajóval vágtunk neki a Kékszalagnak, a felkészülésben tökéletesen kiismertük a hajó tulajdonságait, előnyeit, és ehhez igazítottuk szinte valamennyi tevékenységünket. Sem időt, sem energiát nem néztünk, aminek meg lett a gyümölcse. Örülök, hogy ebben a rendkívül profi és felkészült mezőnyben, ahol a katamaránok sebessége közel azonos, és 269 hajó teljesítette a távot, a legjobbak voltunk. Óriási küzdelem volt, méltó ellenfelekkel” – mondta Petrányi Zoltán.

A Racing Django sportszerűségből is jelesre vizsgázott. A győztes csapat tagjai pezsgővel köszöntötték a szombat reggel 8 óra 50 perckor utolsóként befutó Sunset legénységét. „Minden elismerésem azoké a hajóké, amelyek teljesítették a távot, és 48 órát, vagy még annál is többet töltöttek a vízen. Fontos, hogy a Kékszalag az összes résztvevőről szóljon, ne csak az élmezőnyről. Ezért döntöttünk úgy, hogy a 48 órás limitidőn belül beérkező utolsó hajót a csapatunk őszintén megünnepli a befutónál.”

Beszélgetésünk végén az is szóba került, hogy a Petrányi családi pincészet tiszteleg-e valamilyen módon az emlékezetes győzelem előtt? „Bár a borpalettánk szinte teljes, nem elképzelhetetlen, hogy a közeljövőben egy Kékszalag51. vagy egy Racing Django habzóborral is találkozhatnak majd a borrajongók.”

A győztes Racing Django csapat: Petrányi Zoltán, Csetényi Csaba, Kaltenecker Károly, Lovas Zsolt, Farkas Bence, Pénzes Botond Kristóf.