Ha valamikor, akkor nyáron vegyük a bátorságot ahhoz, hogy elmerészkedünk a határon túli borvidékekre, könnyen elérhetőek, és számtalan izgalmas látnivalót rejtenek a borászatok felfedezése mellett.

 

Szlovákia csodái

 

Burgerland

Ausztria legkeletibb és legnaposabb tartománya (ahová nemrég mi is ellátogattunk https://www.vincemagazin.hu/2019/05/kirandulas-burgenlandban/) alig kétórányira van Budapesttől. Csodálatos nemzeti parkkal, számtalan kiránduló lehetőséggel, a Fertő-tóval, vitorláshajókkal, remek éttermekkel és persze borokkal ejti rabul a látogatók szívét. Burgenlandban már a kelták és a rómaiak is foglalkoztak szőlészettel, és nem lőttek mellé, hiszen a tó hőmérsékletének kiegyenlítő hatása áldásos az ültetvényekre, a klíma ráadásul kedvez a botritys kialakulásának is, így különleges édesborok születnek a tó közvetlen közelében, a Seewinkel borvidéken. A legjellemzőbb kékszőlőfajta a kékfrankos (a magyar–osztrák határon átnyúló Vashegy/Eisenberg a fajta egyik különleges termőhelye) és az osztrákok saját fajtája, a zweigelt, de az utóbbi felmenőjével, a szentlőrincivel is találkozhatunk. A fehér fajtákból az osztrákok zászlósbora, a zöld veltelini mellett olaszrizling, chardonnay, tramini és kis mennyiségben még furmint is terem errefelé. 

 

Szerémség
A középkori királyok kedvenc borvidéke, a Szerémi borvidék Szerbia és kisebb részben Horvátország területén található. Már a római korban is létezett, ikonikus hegye a Fruška Gora (magyar nevén a Tarcal-hegy), ahol a borutat járva útba ejthetjük a csodás hegyi kolostorokat is. Talán a kadarka a legrégebbi és legmeghatározóbb szőlőfajtája, de van furmint és szerémi zöld is. Mivel a hegység teljes egészében természetvédelmi terület, túrázni, helyi finomságokat kóstolni is kiváló úti cél.

Isztria

Horvátország egyik legnépszerűbb borvidéke Isztria, ahol számos magyar turista megfordul, ám a varázslatos tengerparttal vonzásában a félsziget belsejét kevesen fedezik fel. Pedig Istriát gyakran Toscanához hasonlítják, mivel a dombtetőre épült városkák között olaj- és szőlőligetek váltják egymást. Bicikli- és bortúrára tökéletes vidék, tavasszal a vadspárga miatt is érdemes ellátogatni ide, míg ősszel a szarvasgomba is a képbe kerül, az itt készített olívaolaj pedig egyenesen legendás. Az uralkodó fajta a malvazija, melyből gyümölcsös, fehér bor készül, de találunk itt fanyar vörösbort, terant is, érdemes akár délutánonként, fürdés után felfrissülve nekiindulni a könnyen elérhető borászatok felfedezésének.

Pozsony és környéke
Számunkra Szlovákia Duna menti borvidékei a legismerősebbek, s a legikonikusabb borász Bott Frigyes, aki többek között a Kasnyík és a Strekov 1075 pincészetekkel a természetes bortermelés iránt elkötelezett Autentista Slovakia egyesületnek is tagja. Kastélyok, patakok és szőlőhegyek váltogatják egymást, és a kóstolás és borturizmus minden fajtájával találkozhatunk a vidéken. Olaszrizlingben, zöld velteliniben, rajnai rizlingben és kékfrankosban is erős a felhozatal. Megéri egyszer élőben rácsodálkozni a Pozsonytól északra található borvidék, a Kis-Kárpátok pincészeteire is.

 

Ménes-Hegyalja

Elsősorban a 2018-as év borásza, Balla Géza pincészetéről ismert, a történelmi Partium területén található Ménesi borvidék az legészakibb pont, ahol érezhető az adriai melegítő hatása, így a szőlők magas cukorfokkal érnek be, és erőteljes vörösborok és édesborok is születnek. A két talán megkopott fényű, de látnivalókkal teli város, Temesvár és Arad közelében fekvő borvidék szőlőhegyeivel és festői sziklatömbjeivel látványos kirándulást ígér. A vidék büszkeségei a vörösborok, ezen belül is a kadarka, amiből ráadásul a ménesi borvidéken hagyományos vörös aszú is készül, de a kissé egzotikus fekete leányka fajtából is csodás borok születnek.