A Loire-mente az egyik legkedveltebb úti cél, ha Franciaországról van szó, persze elsősorban páratlan szépségű kastélyai miatt. Napjainkban már az ott termelt borok is egyre nagyobb vonzerőt jelentenek, a pincészetek pedig igyekeznek a kóstolók mellé minél változatosabb programokat kínálni a turistáknak. Van olyan pezsgőház, ahol biciklivel lehet bejárni a többszáz éves pincerendszert, és olyan borászat is, ahol a birtoktúra nem más, mint egy izgalmas felfedezőjáték. Csepe Erika írása.

A Loire Franciaország leghosszabb folyója. A Francia-középhegységtől egészen az Atlanti-óceánig kanyarog, ám szőlő- és bortermelésben „csupán” utolsó 600 km-es szakasza érintett. Ebbe tartozik az Anjou-Saumur régió is, melyet a Loire szívének is neveznek. Az óceán hatása miatt a telek melegebbek és nedvesebbek itt, mint keleten, a tavasz korábban beköszönt, nyáron pedig nem ritka a forróság. A talajszerkezet sem egyhangú errefelé: mészköves és palás területek váltják egymást.   

Ezen az izgalmas vidéken található a Château Soucherie pincészet, Beaulieu-sur-Layon településen. Birtokközpontjuk olyan csodálatos, hogy álmodni sem lehetne szebbet. A borászat bázisa, mely egy klasszikus francia kastély, a dimbes-dombos táj közepén helyezkedik el. A château-t hatalmas szőlőületvény öleli körül, mely a teljes birtoknak csak egy része. A 28 hektáros területen chenin blanc-t, a chardonnay-t és a cabernet franc-t termesztenek. 

Nem ritka látvány az ültetvényen, hogy a turisták egy papírlappal a kezükben bolyonganak a szőlősorok között. Úgy tűnhet, mintha egy tájékozódási verseny eltévedt indulói lennének, valójában azonban a pincészet borkóstolós játékának résztvevői, akik tudatosan keveredtek a szőlőbe. A kastélynál ugyanis olyan birtoktúrákat is ajánlanak, ahol a borbarátok maguk fedezhetik fel a közeli dűlőket, közben pedig információkhoz jutnak a borászatról a szőlősorok között elrejtett kis táblákon. Ehhez kapnak egy egyszerű térképet, ez alapján kell megtalálni az említett táblákat, a térkép hátulján pedig olyan kérdések olvashatók, melyekre csak akkor tudnak válaszolni, ha sikeres volt a táblavadászat. 

A játékos túrát úgy építették fel, hogy a vendég az egész kastély körüli ültetvényt bejárja, ne hagyjon ki egyetlen szegletet sem. Összesen kilenc elrejtett kis táblát kell felfedezni, mindegyik persze más és más témáról mesél. Ezek a pincészet történetéhez, a termesztett szőlőfajtákhoz, a borokhoz, a dűlők sajátosságához, a szürethez vagy éppen a kártevőkhöz kapcsolódnak. Az egész körülbelül 2,5 kilométeres sétát jelent, és nagyjából egy-másfél órát vesz igénybe. A játék angol és francia nyelven érhető el, így némi nyelvtudást a részvétel megkíván. De egy biztos: utána már mindenki szakértőként fog részt a borkóstolón, ahol a gyakorlatban is megtapasztalhatja, hogy a chenin blanc szőlőfajta tökéletes pezsgők, valamint száraz és édes borok készítéséhez is. 

A Château Soucherie borászattól mintegy 50 km-re, Saumur városában található az a pincészet, mely szintén egy igen speciális kóstolót kínál. Ez a Bouvet-Ladubay pincészet, melyet még 1851-ben alapított Etienne Bouvet és felesége, Celestine Ladubay. Elsősorban pezsgőkkel foglalkoznak, de készítenek csendes borokat is. A pincészetnek saját ültetvénye nincs, a szőlőt a helyi gazdáktól vásárolják fel. Napjainkban mintegy 6,5 millió palack pezsgőt készítenek, ennek több mint felét exportálják, elsősorban Németországba, az Egyesült Királyságba és az USA-ba. 

Pincerendszerük több kilométer hosszan húzódik a város alatt, ez adta az ötletet a különleges túrájukhoz. A Bouvet-Ladubay-nél ugyanis biciklikre pattanva lehet felfedezni a többszáz éves pincerendszer egy részét. A részvételhez nincs szükség saját kerékpárra, mert azt ők biztosítják, emellett – mivel a túra egy része a kivilágítatlan pincerészben vezet -, fejlámpát is adnak a nem mindennapi élményhez. Minimális kerékpáros tapasztalatra szükség van a teljesítéshez, a sportos erőnlét azonban nem feltétel, hiszen a csapat többször megáll, hogy a vezető elmesélhesse, mit kell tudni az adott helyszínről. A túrát azok is maximálisan élvezhetik, akik még sosem jártak pezsgőpincészetnél és fogalmuk sincs arról, hogyan kerülnek a buborékok az italba, valamint azok is, akik már komolyabb tudással bírnak erről a témáról. A túra körülbelül egy órán keresztül tart, utána jön a kóstoló – természetesen az már nem drótszamáron és nem a 10 Celsius fokos pincében. 

 Saumur városa egyébként igazi biciklis település. Már 9 éve minden nyáron megrendezik az „Anjou Vélo Vintage” nevű fesztiváljukat, ami egy igazi retro show, biciklitúrákkal, borkóstolókkal, koncertekkel és előadásokkal. A háromnapos fesztivál során a résztvevők különböző hosszúságú biciklitúrákra nevezhetnek, melyeken kötelező old-fashion (legalábbis a 60-as, 70-es évek divatját idéző) ruhákban megjelenni, és ajánlott minél régebbi kerékpárokkal. Az egész fesztivált körbelengi egyfajta múltidézés, a koncerteken ugyanis a ma már nem olyan divatos swing-zenekarok, együttesek lépnek fel, valamint fodrászok, stylistok segítenek, hogy a résztvevők megjelenése is illő legyen a programhoz. Ha valaki kevésbé felkészülten érkezik, korhű ruhák, kiegészítők közül is választhat. Csokornyakkendő-árusokból például ezen a néhány napon Loire-t lehet rekeszteni.