VinCE Magazin

Hazai aranyérmek a pezsgő-világbajnokságon18 ország pezsgőit, köztük hazai tételeket is díjaztak a legrangosabb nemzetközi pezsgőversenyen, a Champagne és Pezsgő Világbajnokságon (CSWWC). A somlói Kreinbacher Birtok Brut Classic 2015 Magnum aranyérmet, három további magnum palackban érlelt pezsgőjük ezüstöt kapott. Kiemelkedően szerepelt a Carassia – Kárászteleki Pezsgőpincészet is, egy arannyal és két ezüsttel zárták az idei versenyt.

A CSWWC (Champagne and Sparkling Wine World Championships) egyedülálló a nemeztközi borversenyek között, a zsűriben az alapító Tom Stevenson mellett neves pezsgőspecialisták szerepelnek, idén Essi Avellan Master of Wine mellett egy hazai szakértő, Márkus György is helyet kapott. Két hét alatt kóstolták végig a teljes mezőnyt Kentben. 

A verseny célja, hogy kizárólag a világ legjobb pezsgőit díjazzák, így ennek megfelelően csak arany- és ezüstérmeket hirdetnek ki. Idén harmadával nőtt a nevezések száma, 18 ország került fel az éremtáblázatra. A nemzetközi mezőnyben a legtöbb érmet szerző ország ezúttal Olaszország lett (Trento és Franciacorta tradicionális pezsgőivel), az Év Pezsgőpincészete címet szintén olasz induló, a 15 aranyérmet szerző Ferrari viselheti. 

A borvidékek közül Champagne 61 aranyéremmel és 49 ezüsttel őrzi vezető pozícióját. A champagne-házak közül kimagasló eredménnyel zárta a versenyt a Louis Roederer, a Piper-Heidsieck, a Deutz és a Charles Heidsieck. A presztízs cuvée-k között a Dom Pérignon öt arannyal emelkedik ki a mezőnyből, a Rare Champagne két aranyat érdemelt ki. Az itthon is népszerű champagne-házak, mint a Moët & Chandon, a Veuve Clicquot és a Ruinart szintén halmozták az érmeket.

A somlói Kreinbacher Birtok ötödik éve indul a megmérettetésen, ahol Brut Classic 2015 Magnum pezsgőjük az aranyéremmel megismételte tavalyi sikerét. A furmint és chardonnay házasításából készített, több mint három évig érlelt tradicionális pezsgőt már 2018-ban is kiemelkedőnek találták a bírák, az akkor még bevezetés előtt álló pezsgő a Best Hungarian Future Release kategóriagyőztes címet is kiérdemelte.

 

 

A három további ezüst egyikét a Kreinbacher most debütáló, Rosé Brut 2016 Magnum pezsgője kapta. A Birtok legelső, magnum palackban érlelt roséja kapcsán a szakértők kiemelték fiatalos, gyümölcsös karakterét. A 2016-os évjáratból a Kreinbacher két másik pezsgője is ezüsttel végzett: a Brut Classic 2016 Magnumot és a Prestige Brut 2016 Magnumot min. 2,5 év hosszú érlelés után mutatja majd be a Birtok.

A Kárászteleki Pezsgőpincészet szintén kivételes eredménnyel zárta a versenyt: a nevezett négy tételből egy tétel aranyat, két további pezsgőjük ezüstöt kapott.  A jó minőségű alapanyag, egy szép évjárat, a hosszú palackos érlelés, a fajtaösszetétel ismét megmutatta kvalitásait: első alkalommal készítettek és neveztek magnum palackban érlelt pezsgőket, amelyek harminc hónapot töltöttek a palackokban.

Az idei aranyérmes Carassia Classic Brut Magnum NV tradicionális champagne-fajták házasítása, a Carassia Blanc de Blancs Magnum NV 100%-ban chardonnay pezsgő ezüstérmet szerzett, frissessége azonban hosszabb érlelési potenciált mutat. A Carassia Rosé Brut Magnum pedig bronzérmes lett. A díjazott magnum pezsgők limitált tételként kerülnek forgalomba 2019 őszén.

 

A versenyen a magyar indulók közül még egy érem született: ezüstérmet szerzett a Törley 2015-ös François President Rosé Brut tétele. 

 

(sajtóközlemény alapján)

Tags: , ,

Comments are closed.