VinCE Magazin

Prosecco a világörökség részeMúlt hét óta ünnepel Olaszországnak egy kis szeglete, Prosecco. A Velencétől nem messze található borvidéknek köszönhetjük a világ egyik kedvenc buborékos italát, a legkitűnőbb területei pedig Conegliano és Valdobbiadene környékén fekszenek – ez a vidék, Le Colline del Prosecco di Conegliano e Valdobbiadene lett hivatalosan az ötvenötödik, amely Olaszországban kiérdemelte a világörökség címet.

 

50 évvel ezelőtt a terület borászai összefogtak, hogy elterjesszék Conegliano és Valdobbiadene pezsgőinek jóhírét, ez a munka most egyértelműen kifizetődött. A területet évszázadokon keresztül az ember alakította, különösen a 17. század óta tartó szőlőtermesztés segített hozzájárulni a táj egyedi esztétikájához, melyen falvak, erdők és mezőgazdasági területek váltakoznak.

A Prosecco jelölésért folytatott kampány 2008-ban kezdődött, és 2017 januárjában Olaszország hivatalos UNESCO bizottsága hivatalosan is a borvidék mellé állt. A jelentkezéshez egy 1300 oldalas indoklás beadására volt szükség. Olaszország rendelkezik a legtöbb UNESCO világörökségi helyszínnel, köztük Barolo és Pantelleria borvidékeivel, valamint csak Toscanában hét különböző terület élvez védelmet. Leopoldo Saccon, a Prosecco kampányának vezetője szerint egyre nehezebb elérni, hogy újabb terület kapja meg ezt a címet, mivel egyre több világörökségi helyszín van, ezért volt nagyon kemény munka sikerre vinni a projektet, írja a Decanter.
A Prosecco Superiore Twitteren valóra vált álomnak nevezte azt, hogy felkerülhettek a listára.

 

Proseccókat ajánlunk e havi tesztünkben, és nemrég bemutattuk az itthon is elérhető Ca’ di Rajo házat is.

Comments are closed.