VinCE Magazin

Vörösboros nyárköszöntő BurgenlandbanA bortavaszt vörösboros nyár követi Burgenlandban. A nyitány a RotweinOpening volt Blaufränkischland (egyik) fővárosában Horitschonban (Harácsony), ahol pünkösdkor másfél tucat pince tárta ki ajtaját a borbarátok előtt. Erős Zoltán beszámolója.

Harácsony

 

A túra kiinduló pontja a Horitschon központjában lévő vinotékánál volt, itt lehetett felszállni azokra az oldtimer traktorok vontatta pótkocsikra, amelyek körútjuk során érintettek valamennyi résztvevő pincészetet, azonban gyalogosan is meglehetősen átfogó képet lehetett kapni a térség borászatáról, a vinotéka közvetlen környezetében ugyanis jó néhány kiváló pince található.


Ez utóbbi megoldást választottam: Wein-Gut Iby-Lehrner-ben kezdtem, ahol Melanie és Michael Lehrner valódi szenvedéllyel készített borai alapozták meg a túrát. A nagy melegre tekintettel kíváncsiságból elsőként zöld veltelinit kóstoltam. Friss, de felejthető volt, így aztán gyorsan átváltottam a kékfrankosokra. Nem bántam meg, mert mind a 2017-es Hochacker, mind pedig a ’16-os Rondo nagyon jó választásnak bizonyult, ám még ezeket is felülmúlta a 2015-ös Kaporjan és a Dürrau.

 

Wein-Gut Iby-Lehrner


A következő állomás az YBY bioborászat volt, amelynek minőségközpontú fejlesztése, az ökologikus rendszer kialakítása követendő példa lehet a pincészetek számára. Itt egy üde kékfrankos rozé volt a nyitány, amelyet gyümölcsös, könnyed Zweigelt követett 2017-ből. Majd ugyanebből az évjáratból két remek kékfrankos következett: a Hochacker és a Chevalier. Aztán a csúcs: a ’16-os Quintus, majd a 15-ös ’Dürrau. Azért, hogy ne csak minden a kékfrankosról szóljon, itt még megkóstoltam a fűszeres, gyümölcsös 17-es Merlot-t is – nem csalódtam egyik kedvenc fajtámban.


Weningeréknél két szinten zajlott a program. A kóstolóteremben a friss, ’16-os, ’17-es vörösborok kerültek a poharakba, nem csak a harácsonyiak, hanem a balfiak is. Nekem ifjabbik Franz Weninger balfi kékfrankosa tetszett jobban. Kiváló volt még Lehm 2016 Merlot, valamint a récenyi Pinot Noir vom Kalk 2015. A „nagyágyúk” a pincében kerültek a poharakba: itt az igazán karakteres 2016-os balfi Steiner mellett, a 15-ös harácsonyi Dürrau szólt nagyot.


A kört Paul Lehrnernél zártam, ahol már csak a kékfrankosra koncentráltam. Az itteni tapasztalatok is csak visszaigazolták, hogy a Steineiche, a Hochacker és a Dürrau dűlők kiváló feltételeket teremtenek a remek kékfrankosok készítéséhez. Itt a ’15-ös Dürrau tetszett legjobban, de emlékezetes volt a 13-as Paulus Grand Cuvée is, amely cabernet sauvignon, merlot és zweigelt házasítása.


A harácsonyi RotweinOpening valóban csak a nyitányt jelentette. Az elkövetkező időszakban egymást érik Közép-Burgenlandban a vörösboros programok. A sorozat kiemelkedő eseménye lesz július 11–14 között a deutschkreutzi (Sopronkeresztúr) Rotweinfestival, augusztus 2–5. között Lutzmannsburgban (Locsmánd) Rotweinerlebnis, majd augusztus 15–17. között Neckenmarktban (Sopronnyék) Rotweintage programot.


A nyáron a Fertő tó körül is gazdag eseménykínálatból válogathatnak az odalátogatók. Mörbischben (Fertőmeggyes) július 4–7., Podersdorfban (Pátfalu) július 18–21., Oggauban (Oka) július 18–24, Ruston (Ruszt) július 31. és augusztus 1. között rendeznek boros eseményt.

Tags:

Comments are closed.