A Szentendrei-szigeten található Rosinante Fogadóban jött létre az első gasztrorandevú 2012 februárjában, amely közel hozta egymáshoz a fogékony közönséget és az akkor még nyolc innovatív vidéki konyhát vezető séfet: így született meg a Stílusos Vidéki Éttermiség. 

Fotó: Színbád az Utazó

A jelenleg 17 „SVÉT-es” vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás, s céljuk, hogy az éttermeket ne csak a helyi közönség látogassa, de az ínyenc utazók látókörébe is új kulináris célpontok kerüljenek az ország minden táján. A SVÉT-éttermek 2019. szeptember 8-án Rácalmáson, a Jankovich-kúriában tartják immár 11. találkozójukat. A rendezvényen immár hagyományosan nemcsak a vendéglátás iránti elkötelezettség a „közös nevező”, hanem a résztvevő éttermek által kínált ételekben megjelenő közös alapanyag is. Az egyik ezúttal a Jankovich-kúria jelképe, az alma lesz, míg a másik pedig egy regionális alapanyag abból a térségből, ahonnan adott étterem érkezik, így a SVÉTlap menüjéből kirajzolódik hazánk íztérképe is. 

Fotó: Színbád az Utazó


A találkozón mind a 17 SVÉT-étterem részt vesz: a hosszúhetényi Almalomb, az encsi Anyukám Mondta, a soproni Erhardt, a veszprém GUSTO 13, a mádi Gusteau Kulináris Élményműhely, a debreceni IKON, Jankovich Kúria, a szemesi Kistücsök, a győri La Maréda, az egri Macok Bisztró, a villányi MANDULA, a noszvaji Nomád Hotel, az őriszentpéteri Pajta, a PalKonyha , a tatai Platán, a szigetmonostori Rosinante és a pannonhalmi Viator. Meghívott vendég lesz például a székeszfehérvári 67sigma étterem, amelyről itt írtunk korábban. A programban az egész napos gasztronómiai kaland mellé (pálinka, kávé, olaj- és csokoládékóstolás, stílusos reggeli és gasztroszínpad) játszóház és koncert is társul. Borokat a Laposa Birtok, Royal Tokaji, Gere Tamás és Zsolt Pincészete, Thummerer Borászat, Gedeon Birtok, Borbély Pincészet szolgáltat majd, a Zip’s Brewhouse söreit kóstolhatjuk a helyszínen, a kávé pedig Nespresso és Black Sheep lesz. A Jankovich Kúria Budapestről könnyen elérhető, s idén a szervezők ingyenes transzfert biztosítanak a vasúton érkező vendégeknek.

A Stílusos Vidéki Étterem nemet mond a környezetterhelésre, ezért az eseményen a Kitchy Design 100%-ig lebomló termékeiben kínálják ételeiket.

Fotó: Színbád az Utazó

Regisztráció augusztus 1-től: https://regisztracio.svet.hu/
A rendezvény előestéjén, szeptember 7-én jótékonysági vacsorát tartanak a helyszínen, amelyhez külön regisztráció szükséges.

A rendezvény idejére megjelenik a VinCE Magazin szeptemberi száma, amelyben interjút olvashatnak a SVÉT elnökével, Ruprecht Lászlóval.