Ne gondoljuk, hogy a tucatnyi balatoni borfesztivál, kóstoló és zenei fesztivál után nem jöhetnek még újabb kalandok ezen a nyáron! A következő programokat ajánljuk augusztusra.

 

Bor, mámor… Bénye! (augusztus 15-18.)

 

Mintha csak tegnap lett volna, hogy felröppent a hír: egy maroknyi hegyaljai borász kezdeményezésére új, szokatlan rendszerű boros rendezvény születik a semmiből. Az elhatározást tett követte, létrejött a Bor, mámor…Bénye!, Tokaj-Hegyalja legcsaládiasabb hangulatú fesztiválja. Ennek éppen tíz éve, a lelkesedés továbbra is töretlen, és az idén már a 11. rendezvényre készülnek az erdőbényei borászok.

A természeti szépségek minden erdőbényei látogatás során kellemes túrára csábítják a látogatót, ám a Bor, mámor… Bénye ideje alatt számos kulturális és zenei program közül is válogathatnak a vendégek. Napközben felolvasások, irodalmi borkóstolók, tematikus kóstolók, gyerekműsorok, késő délutántól könnyűzenei koncertek várják a közönséget, és a zenét természetesen pohárral a kézben, a házigazda pincészet borait ízlelgetve a legjobb hallgatni. 

 

Sajt és bor fúzió (augusztus 9-11.)

A Palkonya Gasztrofalu NYITVA! rendezvénysorozatának célja, hogy a pincék egyénileg és közösségileg is bemutatkozzanak, minden hónapban valamiféle tematika – elsősorban gasztronómia – mentén szervezik a hétvégeket, ahova a pincék vendégeket hívnak, újfajta megközelítésben, kóstolási lehetőségekben kínál kikapcsolódást az idelátogatóknak. Augusztusban kézműves sajtok és kézműves borok találkozására kerül sor. Lesznek borkóstolók sajttal, raclette, tehén-, kecskesajt bemutatók, sőt még kecskét is lehetőségünkben áll simogatni!


Hévízi Borünnep (augusztus 16–20.)


A ma már országos hírnevű rendezvénysorozat a térségben egyedülálló kulturális és gasztronómiai kínálattal várja a látogatókat. A hazai nagy borvidékek képviselői mellett a zalai borászatok is bemutatkoznak a többnapos programsorozaton, ahol Prémiumborokat kóstolhatnak, és étkek sokaságát próbálhatják ki. 

 

BOR stand-up a Neverlandben (augusztus 29.)

 

A BOR stand-up egy egész estés szórakoztató műsor Katona Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia történészének előadásában, ahol hatféle izgalmas bort kínálnak szórakoztató bortörténeti előadással ötvözve. Az est során választ kaphatunk arra, hogy milyen bort ittak Pannóniában a rómaiak, mit ivott Mátyás király, milyen szőlőket hoztak be a szerbek és a svábok a törökök elűzése után, milyen bor termett Budán a filoxéravész előtt, és a filoxéra hogyan alakította át a magyar borkultúrát.