VinCE Magazin

Back to school, borokkalTalán már régen befejeztük az egyetemet, a borokról való tanulás elkezdése azonban nincs életkorhoz kötve: a bor sokrétű és izgalmas világa és a gasztronómia szeretete bőven elég indok ahhoz, hogy nekivágjunk. Ajánlunk appot, kurzust, online tanfolyamot és bornaplót is, a lényeg a szenvedélyes kíváncsiság és az állandó gyakorlás!

unsplash.com

Bornapló

Ezt a bornaplót úgy tervezték, hogy állandó társul szolgálhasson a borrajongóknak, és valódi, kézzelfogható archívummá váljon. A nyitó oldalak tartalmaznak néhány hasznos tippet a kóstoló készségek fejlesztéséhez, ezután pedig a hat elkülönített rész következik a naplóban: a pezsgős, a fehérboros, a rozés, a vörösboros, az édes boros, és az egyéb szeszes italos „fejezet”. Minden bornak egy teljes, strukturált oldalt hagy a napló, feltüntetve a szőlőfajtát, a megjelenést, az ízt és egyéb tulajdonságokat.

Innen lehet megrendelni.

Borsuli

A Bortársaság elképesztően izgalmas, rövid (kétórás) kurzusokat ajánl, amelyek mégis átfogó ismeretet nyújtanak. Franciaország – Champagne-tól a Rhône-völgyig c. kurzusokon például bemutatják a leggyakoribb francia szőlőfajtákat, a leghíresebb francia borokat, a címkéket, a francia borrégiókat és a különböző borvidékek klasszifikációját, de például Spanyolországnak, Olaszországnak és az Újvilágnak is külön kurzust szenteltek, ezenkívül konkrét régiókról (Toscana, Piemont stb.) és szőlőfajtákról is tanítanak.

A kurzusokra itt lehet jelentkezni.

James Suckling mesterkurzusa

A világ egyik legnagyobb hatalommal bíró borkritikusa, James Suckling több mint kétszázezer bort kóstolt meg az elmúlt 40 évben. Borkóstoló mesterkurzusán, James bemutatja a legendás Toscanát, és megtanítja, hogyan fedezzük fel a történelmet és az embereket a palackok mögött. Felébreszteni bennünk a bor iránti szenvedélyt, elmélyíti a tudásunkat, hogy biztos kézzel tudjunk választani, rendelni, és ételhez párosítani a borainkat.

A mesterkurzus itt elérhető.

masterclass.com

 

Know Your Wine

A Decanter nevű angol boros magazin és online portál „Ismerd a borodat” nevű applikációja lehetőséget kínál a bor alapfokú megismerésére. Ez nem egy kvíz alkalmazás, hanem a borral kapcsolatos információk megtanulásáról, eszköztár felépítéséről és az állandó gyakorlásról szól. Az alkalmazás ingyenesen letölthető.

decanter.com

A tőkétől a pohárig

A Wine and Spirit Education Trust (WSET) a világ legismertebb és legelterjedtebb borismereti képzésekkel foglalkozó intézménye, melynek a CEWI hivatalos hazai licenc iskolája. A WSET által kifejlesztett professzionális kóstolástechnika (Systematic Approach to Tasting) egységesítette a mai modern borkóstolás technikáját és nyelvezetét.  A WSET Education Day alkalmából megpróbálnak bevezetni minket egy kétórás kóstolókurzus keretében a profi kóstolás kulisszatitkai mögé, hogy ne csak érezzük, de tudjuk is, mi van a pohárban. Ráérezzünk, milyen az igazi vakkóstolás, milyen a címke ismerete nélkül, „előítéletektől” mentesen kóstolni.

A részvétel ingyenes, ám a férőhelyek száma korlátozott!
Időpont: szeptember 11, 18 óra.
Helyszín: 1051 Bp, Apáczai Csere János utca 7. Hotel Zenit
Jelentkezés: office@cewi.hu

 

A Borfesztiválon is tanulhat a VinCE-vel

A szeptember 5-8 közötti Budapest Borfesztiválon a VinCE standjánál CEWI-s kollégák vezetik majd a kóstolóinkat: szeptember 6-án 17 órakor Gancia proseccókat, szeptember 6-én 18 órakor furmintokat és hárslevelűket, szeptember 8-én pedig magyar csúcsvörösborokat mutatunk be az érdeklődőknek. A kóstolók ingyenesek, és ha ez nem elég, standunknál borászfogadóórákon is ismerkedhetnek a látogatók kiváló magyar tételekkel. Várunk mindenkit a Savoyai teraszon, a 45. standon!

Részletes program itt.

Bácsi Róbert László

Comments are closed.