Megjelent a Wine Intelligence Global Compass 2019 kiadványa, mely a világ 50 legvonzóbb borpiacát elemzi részletesen. Jó hír, hogy többen és többet költenek borra, mint valaha, mégis sötét felhők kúsznak a borpiac napfényes horizontjára.

A globális borpiac értéke 1,2 százalékkal növekedett az elmúlt egy évben, miközben az átlagos palackár szintén növekedett, derül ki a Wine Intelligence új jelentéséből. A borkereskedelem azonban több fronton is veszélyekkel néz szembe. „A jó hír a 2019-es kimutatásból az, hogy több ember fizet több pénzt a boráért a világ minden táján, mint valaha – mondta Luis Osorio, a kimutatás vezető projektmenedzsere és szerkesztője. – Ugyanakkor számos fogyasztó mérsékeli a borfogyasztását, talán egészségügyi okokból, talán azért, mert más típusú alkoholok teszik ki a fennmaradó részt.”

Összességében a globális borkereskedelmet most 204 milliárd dollárra becsülik, bár az elfogyasztott bor teljes mennyisége kissé (kb. 1,7%-kal) csökkent. Az Egyesült Államok továbbra is a legvonzóbb borpiac a világon, ahol a fogyasztók hajlandók többet is fizetni a borért, a növekedés azonban kissé lelassult, és jelentős a A rendkívül vonzó piacot jelentő Kína a hatodik helyre esett vissza az 50-es listán, elsősorban annak köszönhetően, hogy öt év alatt először csökkent a borimport, és a gazdaság is lassul, hasonló okok miatt Oroszországot is hátrébb sorolták. Dél-Korea vonzereje viszont jelentősen megnőtt, és először került a top 10-be, ugyanígy növekedést mutat a brazil piac, elsősorban az e-kereskedelemnek köszönhetően. A kelet-európai országokban (Lengyelország, Románia, Szlovénia és Magyarország) is nőtt az import borok piaca. Az örök ígéret indiai piac kissé pozitívabban mutat a borexportőrök számára is, mint korábban, mivel a borimport növekszik, bár nagyon kevéssel. 

 

„A legnagyobb bizonytalanság továbbra is abban rejlik, hogy a globális kereskedelmi kép hogyan változik a következő 12 hónapban – mondta Osorio. – A Trump-féle vámháború eszkalációja és a rendezetlen Brexit veszélye ismert tényezők, de jelenleg nem számszerűsíthetők, tekintettel a sokféle lehetséges kimenetelre.”Forrás: Meiningers

https://www.drinks-today.com/wine/news/growing-threat-trade-disruption-wine-markets

Teljes kimutatás: https://www.wineintelligence.com/downloads/global-compass-2019/