Az IMO – TIME FOR WINE, azaz az Ital Magyarország hagyományosan jó partneri kapcsolatban áll az ország legnagyobb és legjobb, tradicionális vagy épp feltörekvő borászataival. Ezek közül két szekszárdi pincészetet látogattunk meg, hogy megismerjük hétköznapjaikat, megtudjuk sikerük titkát és megkóstoljuk legnépszerűbb boraikat. 

A Takler Borbirtok tradicionális családi pincészetként igazi nagy játékos lett a magyar borpiacon; kitűnő vörösborok mellett üde rozét, valamint déli stílusú fehérborokat is készít, többek között az Ital Magyarországgal közös Alisca borcsaládban, a folyamatosan fejlődő Schieber Pincészet pedig nagy nemzetközi tapasztalatot, friss stílust, újvilági mentalistást képvisel olyan tételeivel, mint a díjnyertes, 2016-os Tabu Kékfrankos, vagy a még mindig újdonságnak számító Karma-sorozat.

A Takler Borbirtok jelen pillanatban 70 hektár területen gazdálkodik, emellett még vásárolnak is fel szőlőt. Fő fajtáik a kékfrankos, a merlot, a cabernet franc, ezekből vannak nagyobb területeik. Foglalkoznak még cabernet sauvignonnal, syrah-val, kadarkával és fehér szőlővel is. Ez utóbbiakból az egyik legnépszerűbb termékük az Alisca kertje sorozatban megjelenő, sauvignon blanc alapú fehér házasításuk. Könnyed, igazi nyári ital, frissítő, üde fehérbor, melyben a sauvignon hozza a fűszerességet, a chardonnay a gyümölcsösséget, a rizlingek adják a tartást.

A Schieber Pincészet birtoka egészen egyedülálló: 54 hektárnyi egybefüggő szőlőterülettel rendelkeznek, mely a borvidék szívében, a Baranya-völgy-dűlőben található. A kitűnő adottságú területen épül új birtokközpontjuk és feldolgozójuk, mely várhatóan jövőre, a borászat tízéves évfordulójára készül majd el. Legnagyobb mennyiségben a francia fajtákra alapozott Karma-sorozatuk fogy, ez a borcsalád tavaly kapott új címkéket, és az eddigi visszajelzések alapján, a fogyasztóknak tetszik az új „ruha”. 

A két pincészetet egyébként nemcsak a jó borok és a közös forgalmazó köti össze, hanem a hasonló gondolkodás is. Ha megkérdezzük őket, minek köszönhető, hogy Szekszárd az elmúlt időszakban egyre népszerűbb a borkedvelők körében, egymástól függetlenül is az összefogást emelik ki. Szerintük ez a helyi borászokat tömörítő Szekszárdi Bormíves Céh érdeme, ahol a borvidék jövőjével kapcsolatos közös munkákat próbálják koordinálni. Az együtt gondolkodásokból született meg később a szekszárdi palack, melybe a borvidék három fontos fajtája kerül: a kékfrankos, a kadarka és a bikavér. A céhnek köszönhető az is, hogy elindultak a szekszárdi boros rendezvények, és hogy az országos fesztiválokon sem külön-külön jelennek meg.

 

Noha úgy tűnhet, borvidéki szinten tökéletes az összhang, arról megoszlanak a vélemények, melyik fajtát érdemes előtérbe helyezni. 

Ha minket kérdeznek, mi egyértelműen a kékfrankost fogjuk mondani, nem a világfajtákat. Nem azért, mert mi annyira erősek lennénk kékfrankosban, hanem mert ebbe a fajtába hitt a tulajdonos, így ebbe fektetett folyamatosan. Van merlot-ból is csúcsborunk, no de az az egész világnak van – mondta Gál József, a Takler Pincészet birtokigazgatója. Szerinte a kékfrankos az, ami a rozétól a testes vörösig valamennyi stílust tudja hozni. Nem véletlen, hogy valamennyi házasításukban benne van. 

A Schieber Pincészetnél is komolyan hisznek a kékfrankosban. 

– Mikor idejöttem a pincészethez, kérdeztem Anitát (Schieber Anita, a pincészet egyik tulajdonosa – a szerk.), mi lenne, ha kékfrankos lenne a csúcsborunk?– mondta Rappay József borász. – Én hittem ebben a fajtában, és végül a 2016-os Tabu Kékfrankosunk számos elismerés mellett elnyerte a Szekszárdi Borvidéki Borverseny legjobb vörösbora címet is.

 

Csepe Erika teljes cikke a VinCE Magazin augusztusi számában olvasható