VinCE Magazin

Itthon és mágikus kövek szigeténAz augusztusi VinCE Magazinban magyar presztízsvörösborokat teszteltünk, amelyeket szívesen mutatunk meg a nagyvilágnak, írtunk a szigorú bírálatáról híres International Wine Challenge versenyen szerzett két magyar trófeáról, beszélgettünk a tízéves Kovács Nimród Borászat névadójával, és annak is utánajártunk, végsősoron ki határozza meg, hogy mennyiért emel le a fogyasztó egy palack bort a polcról. Természetesen a nagyvilágba is kitekintettünk: ebben a hónapban Szicília keleti partvidékéről és vulkanikus borairól olvashatnak.


Kelet-Szicília felfedezése: vulkanikus borok és barokk paloták

Szicília sokáig arra volt kárhoztatva, hogy ontsa a sötét színű alkoholbomba borokat, melyeket aztán tankhajókkal szállítottak északra vagy éppen Franciaországba; később viszont elárasztották a nemzetközi fajták, a chardonnay, a cabernet sauvignon és a syrah, végül pedig az EU kivágástámogató programjának lett az áldozata, amely a túltermelést és a túlzó mezőgazdasági támogatásokat volt hivatott megfékezni. Mindezen nehézségek ellenére Szicília bortermelői képesek voltak új korszakot nyitni, így ma már a sziget teljes területén egyre magasabb minőségű borokat készítenek, elsősorban őshonos fajtákból. Sue Tolson írása.

Bajnokok Ligája: Presztízsvörösborok tesztje

Nagy meccs csodás játékosokkal és háromszoros gólörömmel. Magyar csúcsvörösborokat kértünk, a pincészetek presztízsborait, olyan tételeket, amelyeket öröm adni és kapni, amelyeket nem bontunk ki azonnal, hanem várunk a jeles alkalomra. Rendkívül magas minőség, összetettség, elegancia és finomság jellemzi ezeket a borokat, nem véletlen, hogy ez a magazin első olyan tesztje, ahol a sor végén is négycsillagos bor áll.

Tesztelőink: Ipacs Szabó István, Romsics László, Dr. Konkoly Mihály, Dobos Tamás, Szittnyai Zalán, Bajkai Zsolt, Ercsey Dániel, Sergey Panov, Tatiana Ryabokoneva, Bárczi-Elek Ágnes, Csorba Gábor


Frontember ikonborral: A Kovács Nimród Borászat és az NJK születésnapját ünnepeltük

Az NJK első évjárata a rendkívül szerencsés 2009-es évben született meg, és ezen az évfordulón osztozik a Kovács Nimród Borászat is, hiszen a korábbi Monarchia Winery (eredetileg pedig Pók–Polonyi Pince) is tíz éve viseli a tulajdonos Kovács Nimród nevét. A bor személyes műfaj – ezt vallja Nimród is, aki nemcsak borászatát, de a presztízscuvée-jét is a „nevére vette” egy évtizeddel ezelőtt, s most a születésnapot is otthon, saját házában, barátai, kollégái és szakmai vendégei körében ünnepelte meg finom falatok, jazz és természetesen remek borok kíséretében, az est fénypontjaként felszolgált 2009-es NJK-vel. Kriston Orsolya írása.

A magyar bor ára

Hol dől el, hogy egy palack bor mennyibe kerül? Mennyi szava van a borásznak, mekkora a befolyása a kereskedőnek, és hogy hat minderre az egyre komolyabb túltermelés? Nagy Sebestyén kutatása egy hihetetlenül olcsón beszerzett prémiumtétellel és az ahhoz kapcsolódó Facebook-posztjával indult, amelyet először oldalán követett hosszú kommentháború. Hibázott-e a borász? Miért nem határozott meg minimálárat? Miért nem vásárolta vissza inkább? Hogy merészelte a szupermarket ennyire leakciózni ezt a nagyszerű terméket? Augusztusi számunkban olvasható cikkében borászokkal, kereskedőkkel és más szakemberekkel való számos háttérbeszélgetés és interjú alapján arra keresi a választ: ki mondja meg, mennyi egy bor ára?

 

Észak és dél egymás mellett

Egymástól függetlenül az összefogást emelte ki első helyen a Takler és a Schieber Pincészet, amikor arról kérdeztük őket, minek köszönhető, hogy Szekszárd egyre felkapottabb és népszerűbb a borkedvelők körében. Mindkét borászatnál komolyan elköteleződtek a kékfrankos iránt, de azért természetesen nem hagynák el a világfajtákat sem – főként a syrah-t nem, mert az a titkos favorit. A nap végére azonban kiderült: két ennyire hasonlóan gondolkodó borászatot alapos kutatómunkával sem találhattunk volna. Csepe Erika beszámolója.

 

Tags: , ,

Comments are closed.