Még mindig sok tévhit kering a bioborokról: általában kicsi, takaros birtok lebeg a szemünk előtt, kapára támaszkodó, szalmakalapját a szemébe húzva és a távolba révedő gazdával. Hogy valójában mennyire más a helyzet, arról néhány elkötelezett organikus termelővel, Dobosi Győzővel, Barabás Barnával, Lukács Lillával és Makai Gergellyel beszélgetetett a VinCE augusztusi számában Megyeri Sára. E beszélgetés „folytatásán”, illetve a SPAR Válogatás borokról szóló kerekasztalon is részt vehetnek a Budapest Borfesztivál látogatói 2019. szeptember 6-án és 7-én.

„1600 liter vízhez 3 deci(!) vegyszer és meg van oldva 3 hétre” – ettől ijedt meg Barabás Barna, amikor még kertészként dolgozott, és ugyanúgy használta a felszívódó, döbbenetesen hatékony vegyszereket, mint bárki más. Ezért, amikor a legendásan keserves 2014-es évjáratban létrehozták a Zelna Birtokot, kihívások ide vagy oda, úgy döntöttek a feleségével, Lukács Lillával, hogy ők bizony be szeretnének menni a szőlősorok közé, amikor csak kedvük van, be szeretnék engedni a gyerekeiket, a vendégeiket, ezért megpróbálják a bioművelést. A Dobosi család már régóta foglalkozott hagyományos szőlő- és bortermeléssel, amikor az egri Szőke Lajos meggyőző érvelésének engedve úgy döntöttek, hogy kipróbálják az organikus gazdálkodást – akkor még persze nem tudták, mibe vágják a metszőollóikat. A Tokaj-Hétszőlőnél viszont eleve a nulláról kellett kezdeni mindent, és mivel a területet adottságai egyébként is a bioművelésre predesztinálták, már eleve így kezdtek neki a munkának. 

Barabás Barna a Zelna Birtokon


A Válogatás borokról

A SPAR minőségi borválasztéka bővítése céljából 2007-től egyedi hazai bormárkák forgalmazásába kezdett, felújítva ezzel a klasszikus borkereskedői hagyományokat. Ezek a borok az együttműködő borászatokkal közösen kialakított egyedi címkével és egyeztetett piaci pozícióval, SPAR Válogatás megjelöléssel kerülnek a SPAR és INTERSPAR áruházak polcaira. Hogyan születnek meg ezek a tételek? Hogyan mutatják be a borvidéket, mivel szólítják meg a vásárlókat, hogyan lesznek a hétköznapok vagy ünnepi alkalmak elmaradhatatlan kísérői? A SPAR Válogatás borokról szóló beszélgetés résztvevője három kiváló borász három neves borvidékről, akiknek borai a SPAR Válogatás évek óta állandó tételei: Bock József Villányból, Takler András Szekszárdról és Juhász Ádám Ergerből. 

Bock József a Budapest Borfesztiválon

 

A Budapest Borfesztivál SPAR színpadán a bioborokról szóló kerekasztal-beszélgetés időpontja: 2019. szeptember 6. 18 óra, a SPAR Válogatás borokról szóló kerekasztal-beszélgetés pedig 2019. szeptember 7-én 17 órakor kezdődik.