A tudósok szerint a hi-tech „mesterséges nyelv” kulcsfontosságú fegyver lehet a hamisított borok és szeszes italok elleni küzdelemben, hiszen képes arra, hogy felfedje a finom, alig észrevehető különbségeket.


A glasgow-i és Strathclyde Egyetem kutatói a csúcstechnológiájú „nyelvet” szubmikroszkópikus arany- és alumíniumszelvények felhasználásával építették fel: a két fém sakktáblamintázatot alkot, hogy az ízlelőbimbókhoz hasonlóan analizálja a whisky ízprofilját. A Glenfiddich, a Laphroaig és a Glen Marnoch (az Aldi single malt márkája) egy single malt whiskyjével végzett teszt során, a „nyelv” 99%-ban pontos volt, és képes volt megkülönböztetni egymástól az egyes márkákat, valamint ugyanannak a márkának a 12, 15 és 18 évig érlelt whiskyjét is.

A kísérlet során a tudósok whiskyt öntöttek a mesterséges ízlelőbimbókra – amelyek 500-szor kisebbek, mint az emberi ízlelőbimbók –, majd statisztikai elemzést végeztek a fémek fényelnyelésének finom különbségeiről az úgynevezett felületi plazmon rezonancia módszerével (SPR). Dr. Alasdair Clark, a Glasgow-i Egyetem mérnöki karának kutatója elmondta, hogy a mesterséges nyelv nem analizál, hanem éppen az emberi nyelvvel megegyező módon működik. „Bár nem képes azonosítani az egyes vegyi anyagokat, amelyek megkülönböztetik például a kávé ízét az almaléétől, ellenben könnyedén kimutatja a különbséget a komplex kémiai keverékek között” – mondta.

Hozzátette, hogy ez a mesterséges nyelv az első, amelynek megalkotásakor két különböző fémet használtak fel a nanoméretű ízlelőbimbók felépítéséhez, ennek köszönhetően több információt nyújt az egyes minták ízeiről, és pontosabban, gyorsabban válaszol. Noha a kísérletben whiskyt használtak, a „nyelv” borral és szinte bármilyen egyéb folyadékkal ugyanúgy működik. Dr. Clark hangsúlyozta a szerkezet „nyilvánvaló felhasználási lehetőségeit a hamis alkoholok azonosításában”.
A teljes tanulmány a Royal Society of Chemistry Nanoscale folyóiratában olvasható, a címe: ‘Whisky tasting using a bimetallic nanoplasmonic tongue’.


Forrás: Decanter