VinCE Magazin

Nagyot hibázhatott az Amazon a kaliforniai borpiaconAz amerikai borsajtót bejárta a hír, hogy az online óriás Amazon San Fransiscóban borboltot nyitott, hogy ezzel is megvesse a lábát kaliforniai borpiacon. Az állam törvényei kötelezővé teszik, hogy az online szállítás csak egy fizikailag létező bolt mellett működhet – ám egy szemfüles újságíró kiderítette, hogy az online óriás hasonló, már működő Los Angeles-i boltja egyáltalán nem felel meg a szabályoknak.


A Wine Searcher cikke nyomán az alkohol-tartalmú italok forgalmazását felügyelő kaliforniai hivatal kivizsgálja az Amazon fél éve megszerzett alkohol-árusítási engedélyének megsértését. Az Amazon februárban megszerezte az engedélyt arra, hogy San Franciscó-i borboltot nyisson egy korábban is működő raktárháza mellett, a komplexum így a környékbeli borkiszállítás elosztóközpontja lehet. Az Amazon az üzlet nyitásával kapcsolatban azt nyilatkozta a San Francisco Chronicle-nak, hogy az üzlet elsősorban a Prime Now alkoholszállítási üzletágának bővítését célozza meg, vagyis a két órán belüli, ingyenes kiszállítást.

Ugyanakkor a Wine Searcher újságírója, W. Blake Gray észrevette, hogy egy hasonló komplexum már működik Los Angelesben is, de mikor felkereste az üzletet, az alkoholengedélyben szereplő címen csak egy működő raktárt talált, nem volt mellette a szabályozásnak megfelelő, nyitvatartással rendelkező üzlet. 

A kaliforniai alkoholtörvények csak olyan üzletnek engednek alkoholt forgalmazni, amely a székhelyén is képes vásárlókat kiszolgálni, tehát fizikailag létezik egy üzlet, ahol elérhetők az online kínált tételek. Az Amazon képviselője azt nyilatkozta a Wine-Searchernek, hogy álláspontjuk szerint a Los Angeles-i üzlet működése megfelel az engedélyüknek, és inkább értelmezési problémának tartja a portál felfedezését.

Gray előzetes információi alapján 750–3000 dolláros bírságra, ami az Amazon számára könnyen kigazdálkodható, ám súlyos csapás lenne számukra az engedély felfüggesztésére vagy visszavonására – jelenleg akár erre a büntetésre is számíthatnak. A döntés megszületéséig az Amazon nem szállít alkoholt a Los Angeles-i címről. 

A kaliforniai alkoholhatóság vizsgálatot indít az egyébként az alkoholpiacon is óriásnak számító Amazon ellen.

 

Forrás: 

https://www.wine-searcher.com/m/2019/08/amazons-secret-la-wine-store
https://vinepair.com/booze-news/amazons-fake-la-liquor-store/

Comments are closed.